Slušaj vest

Da li sir može da bude vaš saveznik ili neprijatelj u ovoj situaciji? Čuveni britanski lekar, dr Karan Radžan, otkrio je šta treba da jedete pre konzumiranja alkohola kako se ne biste brzo napili, a šta može da vam pomogne da izbegnete mamurluk. Podelio je svoje najbolje trikove i razjasnio mit o "punom stomaku" pre alkohola.

Prema savetima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), umeren pristup alkoholu najbolji je način da se izbegnu negativni zdravstveni efekti. Međutim, ako slavite odgovorno, doktor je rekao da postoje načini da usporite opijanje i smanjite posledice mamurluka. Ovaj savet pojavio se nakon što je jedna tiktokerka rekla da sir može da bude tajni trik za smanjenje rizika od mamurluka.

"Ako planirate izlazak i konzumiranje alkohola, jedenje sira pre pića može da smanji rizik od mamurluka. To je zato što sir sadrži puno proteina, masti i složenih ugljenih hidrata koji mogu da oblože stomak", rekla je.

Međutim, dr Radžan se nije složio i objasnio je da je nemoguće potpuno izbeći negativne efekte alkohola: "Evo jedne životne lekcije od doktora: ne možete da stvorite fizičku barijeru pre pijenja alkohola da biste se manje napili".

Dodao je da se većina alkohola apsorbuje u tankom crevu. Ipak, nije sve izgubljeno, jer doktor kaže da možete da usporite proces varenja kroz gastrointestinalni trakt. Za to preporučuje obroke bogate mastima, proteinima i vlaknima, jer oni mogu da uspore apsorpciju alkohola. Doktor je pokazao kako nutrijenti usporavaju oslobađanje hrane iz stomaka.

"To odlaže ulazak alkohola u tanko crevo, što znači da se postepeno apsorbuje u krvotok, pa se manje napijate", objasnio je.

Doktor je dodao da ovo nije vezano za određenu vrstu hrane - važno je unositi kalorije, bilo pre alkohola ili uz njega, jer to "odlaže pražnjenje želuca i varenje uopšte".

BONUS VIDEO:

Kurir televizija SPECIJALISTA PSIHIJATRIJE ZA KURIR TELEVIZIJU OTKRIVA: Najzastupljenija upotreba alkohola je u OVOM UZRASTU!