Došlo je proleće. Pravo je vreme da oslušnete svoje telo, prepoznate njegove potrebe, jer ono prati ritam prirode koja se budi.
"Kako u kineskoj medicini svakom godišnjem dobu odgovara po jedan organ, element i pokret u prirodi, tako su za proleće vezani jetra, drvo i vetar. Sledi savet da se čuvate prolećnog vetra, jer može da ubrza prirodne procese buđenja organizma i izazove iznenadne glavobolje, vrtoglavice, tinituse i svrab", kaže lekar kineske tradicionalne medicine, dr Ana Žikić.
Ona objašnjava da kineski lekari smatraju da su dva organa skoro uvek sklonija energetskom disbalansu. To su su jetra i bubrezi.
"Šta predstavlja jetra u kineskoj medicini? To je centar skladištenja krvi, ali i centar emocija, pogotovu onih suprimiranih. Dok je u jetri, krv se prerađuje i prečišćava. Ako je energija jetre u stagnaciji, onda se krv neće pravilno prečistiti, što će dovesti do oslobađanja toksina putem kože. 'Nečista' krv može biti uzrok akni, ekcema, karbunkula, alergija... Zato se, po kineskoj medicini, jetra tretira u mnogim slučajevima kožnih oboljenja. Takođe, 'nečista' krv može dovesti do pogoršanja već postojećih kancera ili artritisa. Ljudi sa 'zdravom' jetrom su smireni, lako donose odluke i dobri su kao lideri u društvu", objašnjava dr Ana Žikić.
Ona kaže da je veoma bitno i šta jedete. "Na neki način vaša ishrana treba da imitira nezadrživu poletnost proleća: mlado, sveže, zeleno povrće, izdanci, mlada pšenica… Preporučljivi su sladak i oštar, gorak, pomalo ljut ukus. U ishrani su idealni začini – bosiljak, peršun, mirođija, ruzmarin, kim, lovorov list, biber."
Za ekscesivnu energiju jetre preporučljivo je uzimanje tople vode sa mešavinom meda i jabukovog sirćeta. Nerafinisano sirće otklanjanja stagnaciju jetre i postojanje depresivnih raspoloženja.
Po kineskoj medicini, u proleće je preporučljivo povećano uzimanje termički neobrađene, sirove hrane sa naglaskom na svežem zelenom povrću i izdancima. Smatra se da takva hrana donosi osveženje organizmu, pre svega zbog vitamina B.
"Pripremanje hrane u proleće relativno je jednostavno. Akcenat je na svežoj ili kratko termički obrađenoj hrani. Povrće se može spremati na pari. Izbegavati kasne obroke, jer je vreme od 23h do 3 sata ujutru, vreme najveće energetske aktivnosti jetre, kada se ona i žučna kesa (njen parni organ), regenerišu i spremaju za novi ciklus", kaže doktorka i dodaje:
"Preporučljiva je i povećana fizička aktivnost, brzo kretanja ili trčanje. Budite okruženi drvećem… zamislite da ste i vi jedno veliko drvo koje korenjem dostiže do centra zemlje, a krunom raste visoko dotičući zvezde… Dišite polako i osetite povezanost neba i zemlje, osetite kako kroz vas protiču oba i sjedinjuju se. Pronađete proleće u sebi".
(MONDO)
Ona objašnjava da kineski lekari smatraju da su dva organa skoro uvek sklonija energetskom disbalansu. To su su jetra i bubrezi.
"Šta predstavlja jetra u kineskoj medicini? To je centar skladištenja krvi, ali i centar emocija, pogotovu onih suprimiranih. Dok je u jetri, krv se prerađuje i prečišćava. Ako je energija jetre u stagnaciji, onda se krv neće pravilno prečistiti, što će dovesti do oslobađanja toksina putem kože. 'Nečista' krv može biti uzrok akni, ekcema, karbunkula, alergija... Zato se, po kineskoj medicini, jetra tretira u mnogim slučajevima kožnih oboljenja. Takođe, 'nečista' krv može dovesti do pogoršanja već postojećih kancera ili artritisa. Ljudi sa 'zdravom' jetrom su smireni, lako donose odluke i dobri su kao lideri u društvu", objašnjava dr Ana Žikić.
Ona kaže da je veoma bitno i šta jedete. "Na neki način vaša ishrana treba da imitira nezadrživu poletnost proleća: mlado, sveže, zeleno povrće, izdanci, mlada pšenica… Preporučljivi su sladak i oštar, gorak, pomalo ljut ukus. U ishrani su idealni začini – bosiljak, peršun, mirođija, ruzmarin, kim, lovorov list, biber."
Za ekscesivnu energiju jetre preporučljivo je uzimanje tople vode sa mešavinom meda i jabukovog sirćeta. Nerafinisano sirće otklanjanja stagnaciju jetre i postojanje depresivnih raspoloženja.
Po kineskoj medicini, u proleće je preporučljivo povećano uzimanje termički neobrađene, sirove hrane sa naglaskom na svežem zelenom povrću i izdancima. Smatra se da takva hrana donosi osveženje organizmu, pre svega zbog vitamina B.
"Pripremanje hrane u proleće relativno je jednostavno. Akcenat je na svežoj ili kratko termički obrađenoj hrani. Povrće se može spremati na pari. Izbegavati kasne obroke, jer je vreme od 23h do 3 sata ujutru, vreme najveće energetske aktivnosti jetre, kada se ona i žučna kesa (njen parni organ), regenerišu i spremaju za novi ciklus", kaže doktorka i dodaje:
"Preporučljiva je i povećana fizička aktivnost, brzo kretanja ili trčanje. Budite okruženi drvećem… zamislite da ste i vi jedno veliko drvo koje korenjem dostiže do centra zemlje, a krunom raste visoko dotičući zvezde… Dišite polako i osetite povezanost neba i zemlje, osetite kako kroz vas protiču oba i sjedinjuju se. Pronađete proleće u sebi".
(MONDO)