Nagrada za najboljeg kuvara Balkana II Balkanskog kulinarskog kupa, čiji je strateški partner kompanija "Centroproizvod", dodeljena je 13. aprila u klubu "Njujork" hotela "Kontinental", predstavniku Hrvatske Tomislavu Karamarku.

Kuvari iz Hrvatske, članovi Saveza kuvara mediteranskih i evropskih regija, pobednici su u Gran Pri kategoriji “Crna kutija”, jednoj od najzanimljivijih na takmičenju gde su nacionalni timovi od nepoznatih sastojaka morali da naprave predjelo, glavno jelo i dezert za 90 minuta.

Nagrada za najbolji tim Balkana pripala je kuvarima iz Rumunije, dok je za najbolji juniorski tim proglašen tim Ugostiteljsko-turističke škole iz Beograda.

Uz ove nagrade, na svečanosti u "Kontinentalu", dodeljene su nagrade u 17 različitijih kategorija.

"Ovogodišnje takmičnje je pokazalo da je stepen usavršenosti takmičara dostigao viši nivo u odnosu na I Balkanski kulinarski kup, održan 2009. godine i to, naročito, kada je reč o juniorskim kategorijama. Bitno je i to da se postepeno budi svest naših profesionalnih kuvara i poslastičara, da počinju da shvataju važnost implementiranja tekućih svetskih standarda koji su formirani na globalnom nivou i predstavljaju odraz kvaliteta. Potrebno je još mnogo truda, ulaganja da bismo se našli u samom vrhu. KFS će se zalagati za programe usavršavanja koji će dovesti našu gastronomsku ponudu što pre i što bliže ponudama razvijenih zemalja", rekao je potpredsednik Kulinarske federacije Srbije Uroš Urošević.

Srpski kuvari su nakon dodele nagrada krenuli u Hrvatsku, gde će se takmičiti na Festivalu “Biser mora”, s tim da su ovog puta organizatori kolege iz Hrvatske, koje su osvojile Gran Pri u kategoriji “Crna kutija”.

II Balkanski Kulinarski Kup ugostio je najbolje kuvare iz više od 20 zemalja, a pored zvaničnog dela programa, veliku pažnju privukli su i revijalni sadržaji: takmičenje predstavnika diplomatskog kora; takmičenje poznatih ličnosti; radionice u karvingu; rezbarenje leda; demonstracija Elene Mihajlovne Sučkove, majstora konditora...

(MONDO)