Inicijativa Magdija El Ašrama bi ne samo dovela kamilje meso na svetske trpeze, već bi smanjila broj kamila u Australiji gde one predstavljaju ozbiljan ekološki problem.

"Kamilje meso je mnogo bolje od govedine. Ima daleko manje masti od bilo koje druge vrste mesa", tvrdi El Ašram.

"Kamilje meso je popularna hrana u zemljama Bliskog istoka, severne Afrike i Evrope, a Australija ima idealne uslove za proizvodnju tog mesa", objasnio je on, dodajući da namerava da sagradi najveću klanicu u zemlji kapaciteta od 100.000 životinja godišnje.

Budući da se kamile hrane uglavnom travom, njihovo meso bi moglo da se tretira kao "organsko", kazao je El Ašram, ističući da je kamilje meso nalik govedini po ukusu, ali bogatije gvoždžem i vitaminom C.

Uvezene 1840. godine, mahom iz Indije da bi služile kao prevozno sredstvo, danas u Australiji više od milion kamila krstari prostorom od tri miliona kvadratnih kilometara u zapadnoj oblasti Autbek.

Zbog visoke stope razmnožavanja, njihova populacija se udvostručuje svakih devet godina. Šteta koju izazovu procenjuje se na više od 10 miliona australijskih dolara godišnje.

(Tanjug)