Katarina Žutić priprema čorbicu od zelja, Srđan Todorović vrganje na italijanski način, a Feđa Stojanović salatu od lignji.
Čorbica od zelja Katarine Žutić
Praziluk iseckati i propržiti na malo ulja. Dodati suvi začin, sitno iseckan krompir i malo vode, poklopiti i ostaviti na tihoj vatri neko vreme.
Kada je krompir skuvan, izgnječite ga, dodajte vodu i zelje, prethodno oprano i grubo isečeno, i bacite u ključalu vodu.
Kuvate dok se ne sjedini.
Vrganji na italijanski način Srđana Todorovića
Za četiri osobe dovoljna je količina od jednog kilograma vrganja. Vrganje oljuštiš, dobro opereš, ocediš i narežeš na savim tanke listove.
Tri češnja belog luka pržiš u tavi s polovinom ulja (dva decilitra ukupno) dok luk ne požuti. Kada požuti izvadiš ga iz tave i sa indignacijom baciš.
Na tom ulju, na jakoj vatri, pržiš zatim vrganje jedno dva minuta i neprekidno mešaš, a zatim ih baciš u sito ili đevđir da se ocede.
Ostatak ulja sipaš u tavu, propržiš u tri češnja belog luka i opet, kada požute, izvadiš ih i sa prezrenjem odbaciš.
Sad u ulje staviš propržene pečurke, pa ih pospeš peršunom, posoliš, pobiberiš i pečeš još dva minuta na jakoj vatri.
Na sto vrganje iznosiš posute seckanim peršunom.
Vrganj je jedna od najelitnijih pečurki, vrlo je izdašna i sita, ali ne zadugo. Zato razmisli šta posle.
Mi predlažemo lignje.
Salata od lignji Feđe Stojanovića
Za prirpemu ove salate treba da budete odmorni jer ćete u protivnom odmah posle degustacije - zaspati.
Krenite ovim redom: skuvajte jedan kilogram krompira, i to isečnog na kocke. U lonac stavite i suv začin. Onako, dva puta za po tri prsta.
U tavi, na drugoj ringli, izdinstajte lignje. Pola kilograma. Samo na maslinovom ulju. Neko koristi i draj kuker, ali to mnogo poskupljuje celu stvar. Zato koristite šerpu. I poklopac.
Lignje se dinstaju pet minuta. Ni minut više, jer onda gube i formu i ukus, da ne kažem "i miris i ukus". Ako stvar odužite, zdudaće se, skupiće se, a onda me ne zovite. Ni ja vam neću biti od pomoći. Dakle, pet minuta.
Kada završite dinstanje lignji, dodajte kuvan krompir, pa ubacite iseckan beli luk (pet čenova, ne čInova), pola veze iseckanog pešuna, limun, isceđen muški, rukom, i dodajte još zeru maslinovog ulja.
Posolite prema ukusu i promešajte.
Ova salata može da se jede topla ali i 'ladna, kako vam drago.
Ako jedete salatu od lignji onda ne idite u pozorište. Čak ni kod komšije.
(MONDO)