Da mlada krije venčanicu do dana venčanja, stari je običaj, ali da uspe da sakrije i gde je haljinu kupila, ko je dizajnirao... može samo princeza. Kejt Midlton nas je držala u neizvesnosti do poslednjeg trenutka.

Posle višemesečnog iščekivanja i spekulacija u vezi sa njenom venčanicom: ko će je i kako dizajnirati, mlada je na venčanje u Vestminsterskoj opatiji, stigla u krem haljini od svile i satena, sa gornjim delom od ručno rađene čipke, prozirnim velom preko kose i lica, šlepom od 2,17 metara.

Haljinu za princezu kreirala je Sara Barton iz modne kuće "Aleksandar Mekvin", dok je princ bio obučen u crvenu oficirsku bluzu irske garde.Mnogi su, videvši venčanicu, pomislili na onu u kojoj se Grejs Keli svojevremeno udala za princa Renijea, pre svega zbog čipkanih rukava, ali i zbog jednostavnosti u kroju i detaljima.

Modni kritičari kažu da ih dizajn venčanice nije iznenadio s obzirom na to da se 'šuškalo' da će Kejt učestvovati u osmišljavanju haljine, a zna se koliko je ona umerena i tradicionalna kada je moda u pitanju.

Kejt je ispoštovala i običaj da mlada mora na dan venčanja da ima nešto pozajmljeno, pa je za tijaru zamolila kraljicu Elizabetu. Ona joj je posudila svoju koju je 1936. dobila od majke za 18. rođendan.

Od nakita, Kejt je uz verenički prsten koji je pripadao pokojnoj svekrvi Dajani, imala još i diskretne viseće minđuše, a potom je dobila i burmu od velškog zlata, koju joj je poklonila kraljica. Interesantno je da mladoženja neće nositi burmu jer ne želi.

Njena smeđa kosa bila je puštena, blago uvijena, tako da je izgledala kao i obično.

Bidermajer je, takođe, bio diskretan i elegantan - od đurđevaka, a to nije slučajno. Kejt je izabrala cvet koji simbolizuje sreću u ljubavi i poniznost, a legenda kaže da su ti mali beli cvetovi nastali od Evinih suza kada je napuštala Rajski Vrt.

"Prelepa si", rekao je Vilijam Kejt kada je stigla do oltara, a onda je ceremonija počela.

I ostale zvanice su bile adekvatno odevene, neko bolje, neko lošije, ali velikih promašaja nije bilo. Osim ako izuzmemo nekoliko šešira koji kao da su izvučeni iz pozorišnog fundusa.

Kraljica Eliazbeta je obukla žuti kostim - elegantan ali ’veseo’. Vojvotkinja Kamila je bila u sivo-roze kombinaciji sa plisiranim detaljem.

Gošće su uglavnom bile u jednostavno krojenim 'koktel' haljinama i sakoima-mantilima do kolena, iste boje u kojoj je i haljina ispod.

I Viktorija Bekam je, naravno, bila među zvanicama i, naravno, brižljivo se doterala. Obukla je haljinu iz svoje poslednje kolekcije, na glavi je imala šešir "Filip Trisi", a na nogama strmoglave Lubutenove štikle. Nju i njen trudnički stomačić, pridržavao je Dejvid u odelu koje je dizajnirao Ralf Loren. Više o tome pročitajte OVDE.

I ostali muškarci su bili u odelima, a starija gospoda i u frakovima.

Foto galeriju pogledajte OVDE.

(MONDO)