Kopriva je bogata hranljivim sastojcima, vitaminima A, C, K, B 2 i B 5 i mineralima, kalijumom, cinkom, magnezijumom, fosforom, a gvožđa ima više nego spanać i zelje.
Sadrži tanine, karotenoide, fitosterole i organske kiseline. Posebno se preporučuje anemičnim osobama, deci, trudnicama i dojiljama, onima sa kardiovaskularnim tegobama i problemima sa prostatom, piše "Život plus".
Čaj od listova koprive deluje kao sedativ, a ujedno pomaže i kod malaksalosti, groznice i kašlja. Zbog blagotvornog delovanja na kosu i kožu glave, čest je dodatak šampona i preparata protiv seboreje i peruti.
Kopriva se priprema kao i svako drugo lisnato povrće.
Pikantna čorba
Potrebno:
- 1 kg mladih kopriva
- 2 kašike projinog brašna
- 1 dl ulja
- 1 jaje
- 1 kašičica rena
- 1 čaša kisele pavlake
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 glavica crnog luka
- So po ukusu
Koprivu operite i skuvajte u slanoj vodi, zatim ocedite i sitno iseckajte ili ispasirajte. U šerpi u kojoj ćete kuvati čorbu zagrejte ulje i na njemu izdinstajte sitno iseckan luk, dodajte dve kašike projinog brašna, pa i njega kratko propržite.
Dodajte alevu papriku, dobro promešajte, ubacite koprivu i opet promešajte, nalijte oko 2 l vode, posolite i kuvajte 15 minuta na umerenoj temperaturi.
Sklonite sa ringle, dodajte ren i začinite umućenim jajetom. Služite vruće uz kašiku kisele pavlake.
Zelena kaša
Potrebno:
- 250 gr mladih kopriva
- 350 gr feta sira
- 1 velika glavica crnog luka
- 4 čena belog luka
- veći komad đumbira
- 2 kašike suncokretovog ulja
- 1 kašika maslinovog ulja
- ½ kašičice semenki kima
- ¼ kašike cimeta
- 1 kašika semena korijandera
- 1 kašičica bibera
- 1 do 2 kašičice soli
- 2 dl punomasnog jogurta
U slanoj vodi skuvajte koprive, izvadite ih ostavite da se ocede. Očistite crni i beli luk i đumbir, pa ih ispasirajte u blenderu da dobijete pastu. U tiganju zagrejte ulje i dva tri minuta pržite smesu iz blendera na umerenoj temperaturi, povremeno promešajte. Dodajte seme kima i korijandera, kao i cimet i pržite još minut, dva.
Ispasirajte u blenderu koprive, kad se savim ocede od vode, pa ih ubacite u tiganj, dodajte so, biber, promešajte i pržite dva, tri minuta.
Feta sir isecite na kockice i u tiganju ih propržite nekoliko sekundi na maslinovom ulju, samo da porumene, pa preručite u tanjire, a preko njih sipajte kašu iz tiganja. U svaku porciju dodajte jogurt, promešajte i konzumirajte odmah.
Njoke od kopriva
Potrebno:
- 250 gr maldih kopriva
- 5 većih krompira
- 1 jaje
- 250 gr brašna
- 2 dl paradajz soka
- 2 kašike parmezana
- Biber po ukusu
Lišće koprive blanširajte u kipućoj vodi oko tri minuta, izvadite i ostavite da se ocedi. Očistite krompir i isecite na četvrtine i skuvajte.
Kada se kopriva sasvim ocedi, ispasirajte je u blenderu da dobijete pire. Potom ispasirajte kuvani krompir, pa mu dodajte koprivu i zajedno mutite dok ne dobijete ujednačenu i glatku masu.
Preko testa od kopriva i krompira u sredinu sipajte celo jaje i polovinu brašna, pa mesite. Kada se svi sastojci sjedine formirajte kuglice ili valjuške, trudite se da budu iste veličine. Svako parče uvaljajte u ostatak brašna, a zatim ih ubacujte u kipuću vodu, čim isplivaju na površinu vadite ih.
Stavite ih u tanjire, pobiberite po ukusu, prelijte sokom od paradjza i pospite parmezanom.
(MONDO)
Sadrži tanine, karotenoide, fitosterole i organske kiseline. Posebno se preporučuje anemičnim osobama, deci, trudnicama i dojiljama, onima sa kardiovaskularnim tegobama i problemima sa prostatom, piše "Život plus".
Čaj od listova koprive deluje kao sedativ, a ujedno pomaže i kod malaksalosti, groznice i kašlja. Zbog blagotvornog delovanja na kosu i kožu glave, čest je dodatak šampona i preparata protiv seboreje i peruti.
Kopriva se priprema kao i svako drugo lisnato povrće.
Pikantna čorba
Potrebno:
- 1 kg mladih kopriva
- 2 kašike projinog brašna
- 1 dl ulja
- 1 jaje
- 1 kašičica rena
- 1 čaša kisele pavlake
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 glavica crnog luka
- So po ukusu
Koprivu operite i skuvajte u slanoj vodi, zatim ocedite i sitno iseckajte ili ispasirajte. U šerpi u kojoj ćete kuvati čorbu zagrejte ulje i na njemu izdinstajte sitno iseckan luk, dodajte dve kašike projinog brašna, pa i njega kratko propržite.
Dodajte alevu papriku, dobro promešajte, ubacite koprivu i opet promešajte, nalijte oko 2 l vode, posolite i kuvajte 15 minuta na umerenoj temperaturi.
Sklonite sa ringle, dodajte ren i začinite umućenim jajetom. Služite vruće uz kašiku kisele pavlake.
Zelena kaša
Potrebno:
- 250 gr mladih kopriva
- 350 gr feta sira
- 1 velika glavica crnog luka
- 4 čena belog luka
- veći komad đumbira
- 2 kašike suncokretovog ulja
- 1 kašika maslinovog ulja
- ½ kašičice semenki kima
- ¼ kašike cimeta
- 1 kašika semena korijandera
- 1 kašičica bibera
- 1 do 2 kašičice soli
- 2 dl punomasnog jogurta
U slanoj vodi skuvajte koprive, izvadite ih ostavite da se ocede. Očistite crni i beli luk i đumbir, pa ih ispasirajte u blenderu da dobijete pastu. U tiganju zagrejte ulje i dva tri minuta pržite smesu iz blendera na umerenoj temperaturi, povremeno promešajte. Dodajte seme kima i korijandera, kao i cimet i pržite još minut, dva.
Ispasirajte u blenderu koprive, kad se savim ocede od vode, pa ih ubacite u tiganj, dodajte so, biber, promešajte i pržite dva, tri minuta.
Feta sir isecite na kockice i u tiganju ih propržite nekoliko sekundi na maslinovom ulju, samo da porumene, pa preručite u tanjire, a preko njih sipajte kašu iz tiganja. U svaku porciju dodajte jogurt, promešajte i konzumirajte odmah.
Njoke od kopriva
Potrebno:
- 250 gr maldih kopriva
- 5 većih krompira
- 1 jaje
- 250 gr brašna
- 2 dl paradajz soka
- 2 kašike parmezana
- Biber po ukusu
Lišće koprive blanširajte u kipućoj vodi oko tri minuta, izvadite i ostavite da se ocedi. Očistite krompir i isecite na četvrtine i skuvajte.
Kada se kopriva sasvim ocedi, ispasirajte je u blenderu da dobijete pire. Potom ispasirajte kuvani krompir, pa mu dodajte koprivu i zajedno mutite dok ne dobijete ujednačenu i glatku masu.
Preko testa od kopriva i krompira u sredinu sipajte celo jaje i polovinu brašna, pa mesite. Kada se svi sastojci sjedine formirajte kuglice ili valjuške, trudite se da budu iste veličine. Svako parče uvaljajte u ostatak brašna, a zatim ih ubacujte u kipuću vodu, čim isplivaju na površinu vadite ih.
Stavite ih u tanjire, pobiberite po ukusu, prelijte sokom od paradjza i pospite parmezanom.
(MONDO)
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Temperatura pada na -15 stepeni! Čubrilo otkrio detaljnu prognozu za zimu, evo kada će u Srbiji biti najhladnije
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Putin je zbog ovog oružja naredio napad hipersoničnom raketom: Ubijen važan ruski general i 500 Severnokorejaca
Beograđanka za dva meseca dobila 3 kazne: Otkrivamo na kojim se sve lokacijama na auto-putevima meri brzina