Edinburg je jedan od najlepših gradova na svetu. Ima istoriju, gotičku lepotu, umetničku scenu svetske klase i restorane koji niču na svakom koraku. On je ujedno i najskuplji grad za posetu u Evropi. Kiti Krisp, novinarka portala Metro, provela je 48 sati u Edinburgu i otkrila koliko je para potrošila.
"Ako znate kako da se snađete, moguće je uživati u glavnom gradu Škotske i sa skromnim budžetom, što sam i otkrila na svom nedavnom putovanju. Uz malo planiranja, to možete i vi. Prema istraživanju Post Office Travel Money, koje je nedavno proglasilo Edinburg najskupljom destinacijom u Evropi, glavni razlog za visoke troškove je smeštaj. Prosečna cena za dve noći u hotelu sa tri zvezdice u centru grada iznosi oko 470 evra.
Razlog je veličina grada. Sa svega 500.000 stanovnika, grad je mali u poređenju sa svojom popularnošću, jer ga godišnje poseti više od 4 miliona turista. Za svoje putovanje od dve noći, odsedala sam u hostelu, u samom srcu starog grada.
Sobe su skromne. Kreveti nisu naročito udobni i nema nikakvih detalja, čak ni slika na zidovima. Ipak, nisam ni očekivala luksuz. Poenta ovog hostela je lokacija. Jedna je od najboljih u gradu.
Cene se menjaju iz dana u dan, ali ako putujete sredinom nedelje i rezervišete unapred, možete da prođete povoljnije. Trenutno, boravak u sobi za dvoje košta od 80 evra po osobi.
Doručak je bio uključen - kafa iz automata, pahuljice i standardni kontinentalni izbor. Nije bilo luksuzno, ali meni je značilo jer sam imala mali budžet.
U gradu ima dosta toga što možete da radite besplatno: šetnja, obilazak prodavnica u starom gradu ili uspon na Arthur's Seat sa neverovatnim pogledom. Takođe, Nicholson Street je odlična za 'seknd hend' kupovinu. Ako želite da potrošite više, možete da obiđete dvorac u Edinburgu (ulaz 25 evra).
Za ručak sam platila 14 evra za ogromnu činiju ručno rađenih nudli. Odlična vrednost za novac! Edinburg takođe ima mnogo mesta za jeftine pice. Parče margarite košta 5 evra, dok cela pica od 35 cm ide od 16 evra. Ako probate nešto posebno, neka to bude džinovski štapić sa mocarelom.
Pošto nisam želela da dam više od 12 evra za večeru, svratila sam u jedno od mesta gde parče pice košta samo 2 evra. Uzela sam dva i rešila večeru za 4 evra. To je manje nego što u proseku košta jedno pivo u Edinburgu (6 evra).
Sledećeg dana sam opet jela istu picu za ručak (štednja je bila prioritet), a zatim otišla po kutiju nudli sa piletinom za 15 evra. Na kraju, bez dodatnih troškova za kafe i pića, uključujući prilično skupi krevet u hostelu, za 48 sati sam potrošila samo 115 evra.
I uspela sam da uživam u svakom zalogaju, čak i ako mi je 'dinamično formiranje cena' ostavilo gorak ukus u ustima", opisala je novinarka.
BONUS VIDEO: