"Meso bez klanja" je projekat čiji je cilj da se proizvede namirnica podjedanko ukusna i zdrava koliko i meso, ali "ljubaznija" prema životinjama i jeftinija za rastuću svetsku populaciju, piše "Dejli mejl" (Daily Mail).

Reč je o smesi za koju se koriste matične ćelije iz životinjskog tkiva, a čija proizvodnja sada košta mnogo - 220.000 funti, ali naučnici kažu da su to samo početni troškovi koji će vremenom biti manji i to toliko da će cena veštačkog mesa biti mnogo niža od pravog, što je i jedan od ciljeva.

Međutim, da li će javnost biti naklonjena mesu iz epruvete? Da li će ljubitelji kotleta, šnicli, kobasica... od svinjskog, junećeg, kokošijeg mesa samo zbog cene preći na veštačku zamenu?

Vlada Holandije je u junu ove godine počela da finansira svoje naučnike koji su otkrili način da u velikim kacama naprave meso, za koje kažu da je zdravije od pravog jer se pravi u sterilnim uslovima, a i sastav mu je bolji za ljudski organizam.

"Nadam se da možemo da imamo pljeskavicu za godinu dana“, kaže Mark Post sa Univerziteta Mastrekt.



Osim ovog mesa, iz epruvete ćemo možda jesti meso retkih životinja kao što su, na primer, pande.

Sa jedne konferencija održane ove nedelje u Švedskoj, a posvećene ishrani ljudi, saopšteno je da meso koje sada jedemo nije zato što je najuukusnije, već jer je od životinja koje smo uspeli da pripitomimo.

Zato je uzet mali uzorak ćelija žive pande kao početni materijal za "etička pljeskavice".

Inače, samo deset mišićnih ćelija svinje dovoljno je za proizvodnju 50.000 tona veštačkog svinjskog mesa, i to za samo dva meseca.

Ali, "meožderi" ne brinite - masovna proizvodnja neće biti moguća uskoro. Naučnici procenjuju da će do toga doći tek za 10 ili 15 godina, a dotle ćemo još "mastiti brke" pravim mesom.

(MONDO)