Juveliri i dizajneri posebno ističu njegove karakteristike kao što su lakoća, krutost, antialergenska svojstva i sposobnost da apsorbuje najsmelije boje.

Nekoliko italijanskih juvelira izjavilo je za Rojters da za svoje kreacije sve češće koriste titanijum, kojeg u zemljinoj kori ima u izobilju. Oni navode da je taj metal daleko jeftiniji i lakši od zlata i drugih skupocenih materijala.

Sa titanijumom je moguće napraviti veće komade nakita koji bi, da su od nekog drugog metala, poput zlata na primer, bili preteški, objašnjava dizajner Matea Čelo čija je kompanija jedna od glavnih u svetu za proizvodnju nakita od titanijuma.

Titanijum, koji je zbog svoje tvrdoće pogodan za izradu nakita, tri puta je lakši od zlata i košta daleko manje od zlata ili srebra, premda je njegova cena zbog velike potražnje poslednje dve godine gotovo udvostručena.

Sve veće korišćenje titanijuma u industriji nakita je deo globalnog trenda okretanja novim materijalima, delimično kao odgovor na konstantni rast cena skupocenih metala.

Antialergijska svojstva titanijuma predstavljaju, takođe, veliku prednost. Titanijum se, uostalom, koristi u izradi telesnih implanata jer je jedan od retkih metala koje telo ne odbacuje.

Njegova druga velika prednost je ta što se tehnikama elektrolize može obojiti u najrazličitije i najsmelije nijanse, dok su sa zlatom juveliri limitrani na tri boje: žutu, crvenu i belu.

Jedini problem kod nakita od titanijuma je cena njegove izrade koja zahteva skupe mašine koje je teško naći.

(Tanjug)