Prestižni lanac Peninsula Hotels objavio je da u restoranima svojih hotela u Hong Kongu od 1. januara 2012. više neće služiti čuveni specijalitet, supu od ajkulinih peraja.
"Hongkong i Šangaj Hotels ltd, matična kompanija Peninsula Hotelsa, danas je saopštila da će prestati da služi supu od ajkulinih peraja u svim objektima grupe, počev od 1. januara 2012", navodi se u saopštenju grupe.
Peninsula ima devet hotela, uključujući i one u Hong Kongu, Šangaju, Pekingu, Tokiju i Njujorku, podseća agencija AFP.
Izvršni direktor Klement Kvok rekao da uklanjanjem peraja ajkula sa menija žele da doprinesu očuvanju pomorskih ekosistema sveta za buduće generacije.
Oni se takođe nadaju da će današnja odluka inspirisati i druge kompanije da urade isto kako bi se sačuvala raznolikost ugroženih vrsta u okeanima.
Aktivisti za zaštitu čovekove okoline dugo vremena traže od vlasti da zabrane ili ograniče prodaju peraja ajkula, koja se koriste za pravljenje ukusnih supa, zdravstvenih eliksira, a po nekim verovanjima i afrodizijaka, u mnogim zemljama Azije, posebno u Kini.
Ove grupe tvrde da je upotreba ajkulinih peraja glavni faktor koji ozbiljno ugrožava populaciju ajkula u svetu od kojih je više od 180 vrsta smatrano ugroženima u 2010. u poređenju sa samo 15 vrsta 1996. godine.
U jednoj porciji supe od ajkulinih peraja ima oko 30 grama sušenih peraja, a cena kotlića supe za 12 osoba iznosi oko 140 dolara. Kilogram kvalitetnih sušenih peraja može se dobiti za 10.000 hongkoških dolara, ali i za 200 dolara onih lošijeg kvaliteta.
Potražnja za ajkulinim perajima je tolika da je Hong Kong centar u trgovini i po nekim procenama polovina od svetske potrošnje peraja ajkula prolazi kroz taj grad. Oko 73 miliona komada ajkula strada svake godine, a Hong Kong je uvozio oko 10.000 tona peraja ajkula godišnje tokom poslednje decenije.
Supa od ajkulinih peraja je statusni simbol za domaćine koji žele da pokažu svoje bogatstvo na kineskim banketima, a i veruje se da sastojci peraja imaju razna pozitivna svojstva u tradicionalnoj kineskoj medicini.
(Tanjug)