Grupa naučnika iz Instituta za eksperimentalnu dermatologiju pri nemačkom univerzitetu VH (Witten-Herdecke) konstatovala je da konzumiranje po pet porcija voća i povrća raspoređenih u toku dana ima pozitivan uticaj na čitav organizam, posebno na kožu.

Ti koncentrati mogu da poboljšaju hidrataciju, debljinu i gustinu kože, navedeno je u studiji objavljenoj u januarskom broju naučnog časopisa SPP (Skin Pharmacology and Physiology).

Naučnici su došli do tog rezultata prateći stanje kože u grupi žena srednjih godina tokom 12 sedmica.
Nekim ženama su dva puta dnevno tokom istraživanja davane kapsule koncentrata voća i povrća, a druge su dobijale "placebo" (lažni lek).

Na kraju istraživanja su kod žena koje su dobijale kapsule koncentrata uočeni veće poboljšanje mikrocirkulacije kože (kod 39 odsto tih žena), bolja hidratacija epiderma (devet odsto), kao i deblji (16 odsto) i gušći (šest odsto) epiderm.

Radi zaštite kože od zimske "agresije", preporučuje se konzumiranje voća i povrća bogatog vodom, kao i čaša vode svakih sat vremena.

Osim toga, radi poboljšana otpornosti kože na spoljne uticaje, stručnjaci preporučuju i unošenje malo masnoće - dve kašičice ulja (maslinovo, orahovo, uljane repice...) prilikom svakog obroka, što obezbeđuje unos u organizam esencijalnih masnih kiselina i vitamina E potrebnih koži.

Uz to, naravno, preporučuje se i svakodnevno nanošenje dnevne kreme na lice.

(Tanjug)