Kuhinja koja izgleda besprekorno čisto i uredno može biti utočište bakterija i klica koje se nalaze na neočekivanim mestima.
Ručka na vratima frižidera
Mikrobi koji žive na pilećem, svinjskom i goveđem mesu gotovo uvek mogu da se pronađu i na ručki frižidera, piše dnevni list "Press".
Pranje ruku je najbrži i najdelotvorniji način za sprečavanje raznošenja bakterija. Međutim, većina ljudi ne pere ruke na ispravan način - vodom i sapunom, minimum petnaest sekundi.
Voda iz slavine
Čista voda je neophodna u pripremi hrane, ali to se često uzima zdravo za gotovo. Voda iz gradskog vodovoda može biti zaražena zbog slomljene cevi ili značajnije poplave. Preporučljivo je da redovno proveravate kvalitet i čistoću vode.
Kuhinjske krpe
Iako nam kuhinjske krpe služe za brisanje čistih sudova, ili ruku, na njima se nalazi mnoštvo bakterija.
Nakon brisanja sudova kuhinjske krpe su mokre, a vlaga i viša temperatura koja vlada u kuhinji čine ih savršenom podlogom za razvoj mikroorganizama koji nisu uvek dobroćudni. Pojavu nezvanih gostiju sprečite redovnim pranjem krpa.
Kuhinjski sunđeri
Najčešće grešimo kada peremo sudove, sudoperu i druge kuhinjske elemente istim sunđerom. Tako štetne bakterije, poput ešerihije koli i salmonele, kruže u prostoriji i zadržavaju se na hrani i sudovima, piše "Press".
Činjenica da sunđerima služe za pranje ne znači, dakle, da su i oni sami u potpunosti čisti. Redovno menjanje sunđera je najjednostavnije rešenje ovog problema.
Odvod u sudoperi
Unutrašnji deo odvoda sudopere prilikom čišćenja obično zaboravimo. Međutim, upravo taj tamni i vlažni deo kuhinje je savršeno mesto za razvijanje buđi i bakterija.
Preporučuje se da jednom nedeljno izlijete ključalu vodu u odvod da biste uništili sve mikrobe koji se tamo razvijaju, a ostatke prljavštine delotvorno uništite sredstvom za čišćenje.
(MONDO)