Prošlo je tačno dva i po veka otkako je Džon Montagu, četvrti grof od Sendviča zatražio od svog kuvara da mu između dva parčeta hleba stavi malo goveđeg mesa koje će moći na brzinu da pojede, tokom kartanja.

Ideja o brzom obroku se dopala i njegovim prijateljima koji su sve češće tražili da im se napravi "ono što jede Sendvič".

Grof od Sendviča i njegovi prijatelji tada nisu ni pomišljali da će njihov gastronomski zahtev postati popularni obrok koji danas rado jedu mnogi širom sveta, piše “BBC”.

Savremeni ritam života, povećao je popularnost sendviča i sličnih brzih obroka. Razne vrste sendviča prave se i jedu širom sveta, ali svi se oslanjaju na važno pravilo - između dva parčeta hlebnog testa, stavljaju se željeni sastojci. I to je čitava filozofija.

Britanski ljubitelji sendviča su otišli malo dalje i sastavili matematičku formulu za savršeni sendvič sa sirom. Tajna je u doziranju majoneza, salate i sira čedar, saopšteno je iz Univerziteta u Bristolu gde je istraživanje obavljeno.

Razvojni put ovog specijaliteta obeležili su teroristički i policijski sendviči, a našao se i u ulozi afrodizijaka.

Proizvođači hrane širom sveta prodaju milione sendviča dnevno, a britanska industrija sendviča vredi čak šest milijardi funti i zapošljava više od trista hiljada ljudi.

Iako je postao deo globalne kuhinje, sendvič se najviše vezuje za Veliku Britaniju. Grad Sendvič ovog vikenda će obeležiti rođendan sendviča u sklopu nacionalne Britanske nedelje sendviča, iako ne postoje direktni dokazi da je ime ovog mesta povezano sa imenom poznatog jela.

Bez obzira koji sendvič najčešće jedete, probajte da napravite neku novu kombinaciju. Savete za pravljenje ukusnih sendviča pogledajte OVDE.

(MONDO)