Prema istraživanju agencije "Gfk", domaći potrošači u proseku popiju jednu i po šoljicu kafe tokom prepodnevnih časova, a svoje navike ne menjaju ni vikendom, kada je jutarnja kafa takođe neizostavna.

Tursku kafu uglavnom piju bez dodataka, a šećer i mleko najčešće dodaju u instant kafu.

Zaposleni ispitanici svoju jutarnju kafu najčešće ispijaju ćaskajući sa kolegama na poslu, dok stariji građani to radije čine sami ili u društvu komšija. Mlađi ispitanici uglavnom nemaju ustaljene navike po pitanju ispijanja kafe, već to čine kod kuće, sa prijateljima u kafiću ili kod prijatelja.

Ljubitelji kafe se za tursku kafu opredeljuju zbog njenog prijatnog mirisa i jakog ukusa, kako bi se razbudili, dok se za instant kafu opredeljuju zbog dostupnosti proizvoda, kao i prijatnog mirisa, koju ispijaju iz čistog zadovoljstva i prilikom druženja sa prijateljima.

(Tanjug)