Ako se usvoji nova preporuka, na etiketama na bocama vina u EU će morati da budu navedeni i alergeni koje vino eventualno sadrži.
Proizvođači vina iz Evropske unije (EU) bi uskoro mogli da budu u obavezi da na vinskim etiketama naznače da li sadrže tragove jaja ili mleka, koji su potencijalni izazivači alergije, saznaje se iz krugova Evropske komisije (EK).
Jaja ili mleko u prahu se ponekad koriste da bi se vino bolje izbistrilo, a njihovi tragovi mogu da se zadrže u tom piću i posle filtriranja, prenela je francuska novinska agencija AFP.
Vinari u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji već imaju obavezu da navedu da li su u proizvodnji koristili jaja ili mleko u prahu, a evropski će možda to morati da čine od 1. jula, kada istekne važnost sadašnjih propisa.
Na etiketi bi u tom slučaju moralo da bude označeno da li u vinu možda ima mleka i mlečnog kazeina ili proteina i albumina iz jaja.
(Tanjug)
Jaja ili mleko u prahu se ponekad koriste da bi se vino bolje izbistrilo, a njihovi tragovi mogu da se zadrže u tom piću i posle filtriranja, prenela je francuska novinska agencija AFP.
Vinari u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji već imaju obavezu da navedu da li su u proizvodnji koristili jaja ili mleko u prahu, a evropski će možda to morati da čine od 1. jula, kada istekne važnost sadašnjih propisa.
Na etiketi bi u tom slučaju moralo da bude označeno da li u vinu možda ima mleka i mlečnog kazeina ili proteina i albumina iz jaja.
(Tanjug)