Posao barmena je uzbudljiv i zanimljiv, ali ponekad je i "opasan".
Najnagrađivaniji barmen sa ovih prostora, Goran Rajović, otkrio nam je da se dešava da gošće pređu granicu i požele više od koktela.
"Naš posao je da budemo ljubazni i da postanemo bliski sa gošćama. Devojke to često pogrešno protumače i trude se da nam se približe", kaže Goran.
Iako bi mnogi poklekli pred ovakvim iskušenjima, dovitljivi koktel majstori uspevaju da se izvuku iz neprijatnih situacija.
"Odmah stavim do znanja da sam oženjen i malo 'ohladim' zainteresovane devojke, ali ljubaznost uvek ostaje, jer je moj posao da im ulepšam provod", kaže Goran Rajović.
I Goranov kolega, Branislav Stojanović, mora da pokazuje burmu brojnim ljubiteljkama koktela.
"Dok saznajem kakve ukuse vole, uvek sam raspoložen i nasmejan, pa gošće uživaju u pažnji koju im pružam. Ako to krene u pogrešnom smeru, pomenem suprugu i sve se stiša", kaže Branislav.
Osim što se uspešno "bore" sa obožavateljkama koje vole da flertuju, vrhunski barmeni najčešće vežbaju da "fleruju".
Popularni "fler" (flairtending) izaziva veliko uzbuđenje kod barmena i kod publike. Ova veština odlikuje se brzim pravljenjem koktela uz razne akrobacije u ritmu muzike - žongliranje šejkerima, flašama, ledom...
Spretni barmeni otkrili su nam da za svakoga ko voli koktele može da se napravi poseban recept, ali da bi trebalo da počnete od "klasike" ako ranije niste uživali u "šarenim pićima".
Kako da napravite jedan od takvih koktela - osvežavajući mohito koji će vas rashladiti tokom vrelih letnjih dana, pogledajte OVDE.
(MONDO - Danica Čigoja)