Riba bi na jelovniku trebalo da se nađe barem dva puta nedeljno. Najbolji recepti su oni jednostavni, bez previše začina i, naravno, bez prženja u dubokom ulju. Ali, najvažnije od svega je da znate da izaberete svežu ribu. Da bismo vam olakšali taj zadatak, MONDO je obišao Zemunsku pijacu i savete potražio na licu mesta - u ribarnicama.



Sveža riba ima prirodni "metalik" sjaj, i izgleda "čisto". Telo ribe treba da bude čvrsto na dodir, slobodno je "bocnite" prstom, ako se meso vraća u prvobitni položaj, riba je sveža.

Zaposleni u jednoj od brojnih ribarnica na pijaci u Zemunu kažu da je riba sigurno sveža ako ima "ljigu", odnosno sluz. Dakle ako ima dosta sluzi kada rukom pređete preko ribe, možete biti sigurni da je riba sveža.

Proverite i škrge, one treba da budu intenzivne crvene boje, kažu u drugoj ribarnici. Što riba duže stoji, boja škrga postaje zagasitija i poprima boju cigle.

Dakle za dobar ručak ili romantičnu večeru uz sveće bitni su dobar izgled i bistre oči... a da, i crvene škrge.

(MONDO)