Šta razlikuje "dobru kapljicu" od prosečne, u čemu je tajna vrhunske rakije i zašto su rakije egzotičnih ukusa sve popularnije, otkrili su nam proizvođači ovog pića na Rakija festu koji se u Belekspo centru održava 15. i 16. decembra.
Međutim, poslednjih godina popularna je i medovača, ali i nesvakidašnji ukusi za naše prostore: rakija od banane, borovnice, ruže, divlje jabuke...
"Ne odustajemo od šljivovice i ostalog voća koje raste na našim prostorima, ali zašto ne probati i rakiju od dinje ili banane? Ko god proba, pohvali nove ukuse", rekao nam je Blagoje Popović koji se na ovogodišnjem Rakija festu predstavio sa preko 20 različitih ukusa rakije "Zlatar".
Bez obzira na to koji ukus vam se dopada, kvalitet ne sme da izostane. "Dobra rakija može da se napravi samo od dobrog voća, zrelog voća. Pri procesu proizvodnje važno je sačuvati miris i ukus voća, kako bi šmek bio što bolji", kaže Vladimir Ilić proizvođač rakije "Stara pesma".
Osim dobrog voća, važan je i adekvatan proces proizvodnje. "Ništa bez higijene sudova i kazana za pečenje. Naravno, treba voditi računa i o tehnološkim karakteristima alkohola, koju temperaturu održavati, do kad peći", objašnjava Milomir Jovanović iz "BB klekovače".
Prema rečima majstora dobre kapljice, dobra rakija zahteva mnogo truda i ljubavi. Ako dovoljno ne poznajete, ali i ne uživate u samom procesu proizvodnje ili „pečenja“ rakije, bolje da ne ulazite u taj posao.
"Znate kako kažu, proizvođač rakije će oprostiti ako mu kažete da ima ružnu ženu, ali ako mu uvredite rakiju, teško vama, jer trud i emocije koje ulažu zaljubljenici u pripremu i degustaciju nije lako opisati", kaže Branko Nešić, organizator Rakija festa.
Foto galeriju manifestacije posvećene rakiji, pogledajte OVDE.
Pogledajte šta još mora da poseduje rakija kojoj je teško odoleti, ali i kako da ne popijete čašicu (pre)više:
(MONDO)