Ajfelov toranj, Luvr, moda... asocijacije su za Francusku, ali i sirevi, vino, konjak, pecivo... Ako želite da probate sve te djakonije i naučite da pripremate čuvena francuska jela posetite hotel "Hajat" u Beogradu gde ove nedelje gostuje Bendžamin Lševalje, šef kuhinje "Park Hajat" hotela u Parizu.
Ajfelov toranj, Luvr, Noterdam, moda... asocijacije su za Francusku. Medjutim i sirevi, vino, konjak, pecivo... takodje nedvosmisleno upućuju na zemlju u kojoj „sva čula uživaju“.Ako vas put odvede u bilo koji francuski grad ili selo, primetićete da je uživanje u hrani potreba i način opuštanja. Francuz ne računa da je pošteno jeo ako njegov obrok nije bio sastavljen od predjela, glavnog jela, sira, deserta i naravno vina koje se u malim količinama daje čak i deci.
Vino se u Francuskoj smatra sastavnim delom ishrane, pa je tako nekada fizičkim radnicima bilo dozvoljeno da popiju i po nekoliko litara dnevno.
Ako želite bolje da upoznate kuhinju Gala posetite hotel "Hajat" u Beogradu gde je u toku prezentacija francuske kuhinje. Šef kuhinje "Park Hajat" hotela u Parizu Bendžamin Lševalje ove sedmice zainteresovanim gastronomima preneće svoje kulinarsko znanje.
„Svaki obrok za nas Francuze je tradicionalni ritual kojem se u potpunosti predajemo. Uživamo u hrani pa je tako i spremamo sa uživanjem. Hranimo se polako i raznovrsno jer smo od malena učili šta je najbolje i najzdravije za organizam“ kaže ovaj maestro kulinarstva.
(MONDO)