Večera posuta zlatnim prahom ili ukrašena listićima jestivog zlata veoma je "in" u Americi. Reč je pravom zlatu od 24 karata koje se priprema na najrazličitije načine.
Pravo zlato od 24 karata, jedan je od najnovijih dekadentnih trendova u Holivudu, koji se brzo širi ostatkom Amerike. Večera posuta zlatnim prahom ili ukrašena listićima jestivog zlata veoma je "in".Razlika izmedju jestivog i običnog zlata je u čistoći. Zlato od 24 karata, koje može da se jede, je mekano, dok je ono 14, 18 ili 22 karata, koje upotrebljavaju zlatari, pomešano s drugim metalima i tvrdje je i ne može se jesti.
Korišćenje zlata u ishrani potiče iz srednjeg veka i bilo je uobičajeno u renesansnoj Italiji. Vekovima se taj čin smatrao simbolom bogatstva, poštovanja i gostoprimstva prema specijalnim gostima za stolom.
Zlato se takodje koristi i u Francuskoj, Engleskoj, Indiskoj, Kineskoj i Japanskoj kuhinji, dok je u SAD postalo popularno poslednjih nekoliko godina, a može da se kupi u radnjama koje drže delikatese.
Italijansko jestivo zlato "Oro Fino", kao i jestivo srebro "Ardžentino Fino" u SAD uvozi jedan distributer iz Los Andjelesa, a koriste ga vrhunski kuvari kao što je Volfgang Pak koji ukrašava čokolade zlatom i posipa zlatnim lističima specijalitete u svom slavnom restoranu "Spago" na Beverli Hilsu.
Salvatore Marino, šef kuhinje u isto tako slavnom italijanskom restoranu "Il Grano" u Los Andjelesu počeo je da koristi zlato za dekoraciju hrane pre više godina.
Njegovi gosti se i sada dive zlatnim djakonijama. Salvatore ističe da konzumiranje tako luksuznog proizvoda "intrigira goste, ostavlja utisak i donosi uzbudjenje na trpezu".
Sto miligrama zlatnih čestica u Americi košta 22 dolara, 25 zlatnih listića vredi 400 dolara, a zlatne latice od 150 miligrama se prodaju po ceni od 35 dolara.
Listići i latice od zlata mogu da se peku u rerni na temperaturi od 220 stepeni, a mogu da se drže i u zamrzivaču bez ikakvih štetnih posledica.
Da li je pozlaćeno jelo uistinu bolje od onog običnog koje ne sija, stvar je ukusa ali je bitno da lekari kažu da nije opasno.
Zlato, kao i jestivo srebro su meki i bezukusni, tope se u ustima, kroz sistem za varenje prodju za 24 sata, a u malim dozama - posuto po ivici čaše ili po kolaču, dobro je za zdravlje.
Veruje se da ono popravlja sistem cirkulacije, imuni sistem pa i psihološke poremećaje. Alhemičari su vekovima koristili zlato da bi izlečili razne bolesti.
Poslednjih nekoliko decenija, zlato se koristi za lečenje oboljenja kao što su reumatski artritis ili psorijaza.
(agencije/MONDO)