Tipičan kineski jelovnik sa aspekta nutricionista je pun nedostataka, pošto samo jedna porcija piletine pripremljene na taj način sadrži 40 odsto više soli i više od polovine kalorija koje su odrasloj osobi neophodne za ceo dan.

Pržena piletina sa povrćem na kineski način ima 1.300 kalorija i 11 grama zasićenih masti, dok količine soli premašuju sve propisane norme. Kada se tome doda pirinač, sa 200 kalorija po obroku i rolnice sa jajima, sa još 200, svi vaši pokušaji da ostanete vitki i zdravi neće se baš ostvariti.

"Ne želim da budem shvaćena kao najžešći kritičar kineske hrane. Ali bih preporučila restoranima da smanje količine soli i obrate pažnju na kalorijsku vrednost pri pripremi jela. U medjuvremenu, kada odlazite u kineske restorane, tražite polovinu porcije", preporučuje američka nutricionistkinja Boni Libmen.

Odrasloj osobi potrebno je dnevno oko 2.000 kalorija i 2.300 miligrama soli, odnosno jedna kašičica.

Meksički i italijanski restorani su još opasniji po vaše zdravlje, pošto u hrani koju služe ima još više zasićenih masti, čije unošenje može povećati rizik od bolesti srca, kaže nutricionistkinja.

Sa druge strane, kineska hrana nije dobra za vašu liniju i krvni pritisak, ali je malo zdravija zahvaljujući obrocima bogatim povrćem.

Nuticionisti savetuju da, ako se ipak odlučite za kinesku hranu, naručujete više povrća, a manje mesa, da se uvek pre odlučite za polodove mora, kao i da jela bogata sosovima jedete štapićima, a ne kašikom.

Izbegavajte i ljuti senf i soja sos i naručite crni umesto belog pirinča, preporučuju američki stručnjaci za ishranu.

(MONDO)