Tipičan kineski jelovnik sa aspekta nutricionista je pun nedostataka, pošto samo jedna porcija piletine pripremljene na taj način sadrži 40 odsto više soli i više od polovine kalorija koje su odrasloj osobi neophodne za ceo dan.
Tipičan kineski jelovnik sa aspekta nutricionista je pun nedostataka, pošto samo jedna porcija piletine pripremljene na taj način sadrži 40 odsto više soli i više od polovine kalorija koje su odrasloj osobi neophodne za ceo dan.Pržena piletina sa povrćem na kineski način ima 1.300 kalorija i 11 grama zasićenih masti, dok količine soli premašuju sve propisane norme. Kada se tome doda pirinač, sa 200 kalorija po obroku i rolnice sa jajima, sa još 200, svi vaši pokušaji da ostanete vitki i zdravi neće se baš ostvariti.
"Ne želim da budem shvaćena kao najžešći kritičar kineske hrane. Ali bih preporučila restoranima da smanje količine soli i obrate pažnju na kalorijsku vrednost pri pripremi jela. U medjuvremenu, kada odlazite u kineske restorane, tražite polovinu porcije", preporučuje američka nutricionistkinja Boni Libmen.
Odrasloj osobi potrebno je dnevno oko 2.000 kalorija i 2.300 miligrama soli, odnosno jedna kašičica.
Meksički i italijanski restorani su još opasniji po vaše zdravlje, pošto u hrani koju služe ima još više zasićenih masti, čije unošenje može povećati rizik od bolesti srca, kaže nutricionistkinja.
Sa druge strane, kineska hrana nije dobra za vašu liniju i krvni pritisak, ali je malo zdravija zahvaljujući obrocima bogatim povrćem.
Nuticionisti savetuju da, ako se ipak odlučite za kinesku hranu, naručujete više povrća, a manje mesa, da se uvek pre odlučite za polodove mora, kao i da jela bogata sosovima jedete štapićima, a ne kašikom.
Izbegavajte i ljuti senf i soja sos i naručite crni umesto belog pirinča, preporučuju američki stručnjaci za ishranu.
(MONDO)