Postoji bezbroj načina da ukrasite jaja za Uskrs - kupovnom industrijskom bojom, crtanjem raznim tehnikama, kuvanjem u ljusci crnog luka...
Postoji bezbroj načina da ukrasite jaja za Uskrs - kupovnom industrijskom bojom, crtanjem raznim tehnikama, kuvanjem u ljusci crnog luka...Ako spadate u vredne domaćice koje uživaju u tradicionalnim običajima, onda ćete se potruditi i pustiti mašti na volju.
Jaja se farbaju na Veliki petak, a jedu za doručak prvog dana Uskrsa.
Pre nego počnete sa farbanjem, da ne bi pucala dok se kuvaju, jaja izvadite barem sat vremena ranije iz frižidera. Operite ih toplom vodom i kuvajte ih oko pola sata na tihoj vatri.
Ako neko jaje naprsne nemojte ga farbati industrijskom bojom, već samo u "lukovini" što je najbolji i najzdraviji način za ukrašavanje jaja.
U dublji sud sipajte hladnu vodu i listove crvenog ili crnog luka. Na neofarbano jaje stavite list deteline ili neke druge biljke, obavite ga najlon čarapom i spustite u vodu. Tako ćete dobiti jaja braon-žute boje sa različitim motivima.Omiljeni motiv možete nacrtati i otopljenim voskom po jajetu i zatim ga ofarbati u lukovini ili kupljenoj bolji, nakon čega će vaša šara ostati neobojena.
Ukoliko želite jaja samo za ukras, a ne i za jelo, najbolje ih je "izduvati". Uzmite nekoliko većih i čvršćihih čioda, probušite jaja na obe strane i u svaku rupicu stavite vrh tankog šrafcigera kojim ćete polako proširiti rupe. Pomoću šprica sa iglom ubacite vazduh u jaje koji će učiniti da sadržina iscuri. Ljusku dobro operite spolja i iznuta i ostavite je da osuši. Ovako pripremljene ljuske možete oslikavati različitim tehnikama bojenja i crtanja.
Jena od omiljenih šara je i karo-batik koja se dobija tako što se bočne strane jaje umaču u različite boje, kao i vrhovi. Tako se dobija šareno jaje, koje obavezno premažite uljem da bi dobilo sjaj.Farbanje jaja je običaj u kojem najviše uživaju deca i zato im treba dozvoliti da iskažu svoju kreativnost - flomasteri, tempere, kolaž papir...
Sve je dozvoljeno osim da zaboravite da barem jedno jaje ofarbate u crveno. To će biti "čuvarkuća", jaje koje se ne jede i drži se pored kandila do Djurdjevdana kada se potopi u vodu kojom se ukućani umivaju za zdravlje. U nekim krajevima Srbije čuvarkuća se čuva do sledećeg Uskrsa. Prijatno i Hristos Vaskrse!
(MONDO)