Šećerna vuna liči na fantastični slatki oblak na štapiću. Pravi se u više boja, najčešće je roze. To se ne jede lako, jer se lepi za usne, lice i prste. Kako se pravi?
Pravi se tako što se u posebnoj mašini istopi obojeni šećer, a zatim se tečnost istiskuje kroz rupice oblikujući pri tome tanke niti koje se brzo ohlade i očvrsnu.
Kada se naprave, šećerne niti se namotavaju na štapić, obično pred očima radoznale dece, ali i onih odraslih koji u sebi još čuvaju ukuse i mirise detinjstva.
Iako izgleda da je nastala upravo na našim vašarima, šećerna vuna je američki izum, piše „Politikin Zabavnik“.
Amerikanci Džon Vorton i Vilijam Morison su pre nešto više od jednog veka, 1899. godine, izumeli mašinu koja proizvodi poslasticu kojoj i danas samo retki mogu da odole.
(MONDO)
Kada se naprave, šećerne niti se namotavaju na štapić, obično pred očima radoznale dece, ali i onih odraslih koji u sebi još čuvaju ukuse i mirise detinjstva.
Iako izgleda da je nastala upravo na našim vašarima, šećerna vuna je američki izum, piše „Politikin Zabavnik“.
Amerikanci Džon Vorton i Vilijam Morison su pre nešto više od jednog veka, 1899. godine, izumeli mašinu koja proizvodi poslasticu kojoj i danas samo retki mogu da odole.
(MONDO)