
Bugarske pite, grčki kolačići i austrijsko pecivo služeno na nedavnoj proslavi 50. rodjendana Evropske Unije u Briselu, ljubitelji kulinarstva sada će moći i sami da naprave.
Recepate za kulinarske čarolije sa rodjendanske žurke EU možete pronaći na Internetu. U saradnji Ministarstva inostranih poslova u Berlinu i ambasada zemlja - članica EU nastala je veb stranica na kojoj se nalazi 54 ''rodjendanskih recepta'' za najbolje pite, kolače, torte i ostale kulinarske veštine iz 27 zemalja.
Na jezicima svih zemalja članica EU, pošto ''put do ljubavi vodi kroz želudac'', ponudjeni su recepti i saveti kako da se ''napravi, ponudi i proba''....
Bugarska je dala recept za ovčiju pitu i pitu od bundeva, Rumunija se predstavila kolačima s jabukama, još iz vremena kada je Bukurešt nazivan ''mali Pariz'', kao i jednom vrstom štrudle.
Madjari su otkrili tajne čuvene ''doboš torte'', majstora Jozefa Doboša, koji je svoje remek delo prvi put predstavio 1885. godine i pokazali kako izgleda prava ''esterhazi torta'', nazvana po plemiću Antalu Esterhaziju (1776-1866).
Austrijanci su odali recept čuvene "saher torte". Osim toga, torta iz Linca, za koju se kaže da važi za jednu od najstarijih na svetu, je, takodje, austrijska poslastica za Evropu.
Prva od bivših jugoslovenskih republika u EU Slovenija se predstavila čuvenom ''poticom'', što je, zapravo, jedna vrsta praznične, ukusne, uglavnom, bogato filovane štrudle - savijače i Prekmurskom gibanicom, slatkom pitom, filovanom makom, pavlakom, orasima i jabukama.
Osim tih specijaliteta, na Internetu se mogu naći i čuvena nemačka torta s višnjama i slatkom pavlakom, italijanski kolači, poljska štrudla s makom...
(agencije/MONDO)
Recepate za kulinarske čarolije sa rodjendanske žurke EU možete pronaći na Internetu. U saradnji Ministarstva inostranih poslova u Berlinu i ambasada zemlja - članica EU nastala je veb stranica na kojoj se nalazi 54 ''rodjendanskih recepta'' za najbolje pite, kolače, torte i ostale kulinarske veštine iz 27 zemalja.
Na jezicima svih zemalja članica EU, pošto ''put do ljubavi vodi kroz želudac'', ponudjeni su recepti i saveti kako da se ''napravi, ponudi i proba''....
Bugarska je dala recept za ovčiju pitu i pitu od bundeva, Rumunija se predstavila kolačima s jabukama, još iz vremena kada je Bukurešt nazivan ''mali Pariz'', kao i jednom vrstom štrudle.
Madjari su otkrili tajne čuvene ''doboš torte'', majstora Jozefa Doboša, koji je svoje remek delo prvi put predstavio 1885. godine i pokazali kako izgleda prava ''esterhazi torta'', nazvana po plemiću Antalu Esterhaziju (1776-1866).
Austrijanci su odali recept čuvene "saher torte". Osim toga, torta iz Linca, za koju se kaže da važi za jednu od najstarijih na svetu, je, takodje, austrijska poslastica za Evropu.
Prva od bivših jugoslovenskih republika u EU Slovenija se predstavila čuvenom ''poticom'', što je, zapravo, jedna vrsta praznične, ukusne, uglavnom, bogato filovane štrudle - savijače i Prekmurskom gibanicom, slatkom pitom, filovanom makom, pavlakom, orasima i jabukama.
Osim tih specijaliteta, na Internetu se mogu naći i čuvena nemačka torta s višnjama i slatkom pavlakom, italijanski kolači, poljska štrudla s makom...
(agencije/MONDO)
Pridruži se MONDO zajednici.