Uštipci su divni, pomfrit takodje, kao i krofne. Medjutim, sve te djakonije pripremaju se prženjem u dubokom ulju zbog čega su nezdrave, zapravo opasne.
Uštipci su divni, pomfrit takodje, kao i krofne. Medjutim, sve te djakonije pripremaju se prženjem u dubokom ulju zbog čega su nezdrave, zapravo opasne.Prženjem u ulju proizvode se slobodni radikali - visoko reaktivne hemikalije koje uništavaju esencijalne masnoće u namirnicama i mogu da oštete ćelije ljudskog organizma, povećavajući tako rizik od nastanka kancera, srčanih oboljenja i prevremenog starenja.
Zato je mnogo zdravije da namirnice dinstate - pečete na nižoj temperaturi, takodje u ulju ali uz povremeno dodavanje vode ili bujona od pvrća. Takodje nemojte zaboraviti da poklopite tiganj ili drugu posudu u kojoj dinastate hranu.
Još zdravije je hranu pripremati u rerni ili na roštilju. Ali ni sa tim ne treba preterivati jer dim koji se "uvlači" u meso pripremljeno na roštilju, takodje nije zdrav. Zato je najbolje kombinovati i hranu pripremati na različite načine.
Flašu u kojoj držite ulje obavezno zatvorite nakon upotrebe i držite je u frižideru. Preporučljivo je i da ambalaža bude takva da štiti ulje od svetlosti.
(MONDO/Sofia)