Skoro sve namirnice imaju rok trajanja, međutim, pojedine mogu trajati decenijama, ukoliko ih čuvamo na pravi način.
Med Šećer Pirinač So
Pravi med je jedna od četiri namirnice čiji rok trajanja nije ograničen. On se s vremenom može kristalisati ili promeniti boju, ali to nije znak za uzbunu. Ukoliko se med kristališe, u tečno stanje ga možete vratiti tako što posudu s medom stavite u toplu vodu (nikako vrelu) i mešate dok ne dobijete željenu gustinu.
Šećer se ne može pokvariti, jer se u njemu ne mogu razvijati bakterije. Bilo da je reč o belom, smeđom ili šećeru u prahu, njegov rok je neograničen. Kako se ne bi stvrdnuo odnosno okamenio, bitno je da se skladišti na hladnom i suvom mestu. Poželjno u hermetički zatvorenoj posudi.
Pirinač je jedna od tradicionalnih namirnica. Bilo da je reč o belom ili basmati pirinču, njegov rok trajanja nije ograničen. Izuzetak je smeđi (žuti) pirinač koji zbog veće količine ulja u sebi ima ograničen rok trajanja.
Bilo da je reč o soli dobijenoj iz kamena ili o morskoj soli, ona decenijama može zadržati svoja izvorna svojstva. Važno je samo čuvati je na suvom i hladnom mestu.