Sveži začini se uglavnom prodaju na vezice, ali malo je verovatno da ćete baš ceo svežanj upotrebiti za jedno pripremanje jela.

Kada iskoristite dovoljno listića, pitanje je šta uraditi sa ostatkom "buketa". Nemojte ga bacati. Sveže začinsko bilje ćete sačuvati nekoliko dana ako ga stavite u dublju čašu sa vodom. Prethodno odstranite listiće sa dna stabljika, koje će biti u vodi. Celu čašu onda stavite u kesu, pa u frižider. Menjajte vodu kad god vidite da je počela da se muti.

Takodje, sveže začinsko bilje možete zamrznuti, ali prvo odvojte lisiće od stabljike, operite ih i dobro prosušite, pa ih stavite u plastičnu posudu koja može da se koristi u zamrzivaču, naravno sa poklopcem. Na ovaj način zamrznute "travke" će sačuvati svežinu šest meseci.

Ovako sačuvani začini će potamneti, ali će zadržati svoje aromatične sokove.

Evo pregleda začinskog bilja i nekoliko saveta koja "travka" odgovara kom jelu:

BOSILJAK

Ukus: mirišljav i oštar, skoro kao biber

Najbolji uz: paradajz, povrće, pice, salate, živinu

Savet: najbolje je koristiti cele listiće ili nacepkati. Manji lisitići s vrha stabljike su najsladji.

VLAŠAC

Ukus: sličan crnom luku sa listovima koji liče na travke

Najbolji uz: jela od jaja, supe, sosove, pečen krompir i ribu

Savet: secite ga makazama. Cvetovi arpadžika dobri su za ukrašavanje jela

KORIJANDER

Ukus: divan, "mirišljav"; po izgledu liči na peršun

Najbolji uz: azijska, meksikanska i indijska jela, pomešan u salsi ili "čatniju" indijskom sosu

Savet: posle cvetanja, listovi mu postaju malo gorki. Od suvih stabljika pravi se suvi začin korijander.

MIRODJIJA

Ukus: osvežavajući, odličan za turšiju

Najbolji uz: salatu od tunjevine, omlete, povrće, jela od morskih plodova, preliva za krastavac salatu od jogurta, začinjeno sirće

Savet: mirodjija je najbolja kad je sveža ili kada se doda na toplo jelo sekund pred posluženje

NANA

Ukus: rashladjuje, osvežava kisela i slatka jela

Najbolji uz: koktele, aspike, sosove, marinade za meso i povrće

Savet: nanu možete da osušite tako što ćete jue ostaviti na tamnom i suvom mestu

ORIGANO

Ukus: "zemljast", odličan je da ublaži kiselinu paradajza i zato se i stavlja na picu

Najbolji uz: jagnjetinu, govedinu, jaja, pasulj i plavi patlidžan

Savet: bliski je rodjak majorana ali je mnogo reskijeg ukusa, zato i za majoran isto važi

PERŠUN

Ukus: ljutkasr i osvežavajući

Najbolji uz: salate, povrće, naročito uz krompir, i testanine

Savet: neke vrste peršuna su odlične i kao osveživači daha

RUZMARIN

Ukus: reska aroma "četinarska"

Najbolji uz: mediteranska jela, jagnjetinu, živinu, ribu, hleb

Savet: dodati grančice ili naseckani ruzmarin u jela koja treba dugo da se krčkaju. Ukoliko nešto "roštiljate" iskoristite ruzmarin kako biste na njega natakli meso i napravili ražniće. Ruzmarin se može ušpotrebiti i kao "četkica" za premazivanje mesa.

ŽALFIJA

Ukus: vrlo aromatičan i "šumski"

Najbolji uz: sveže kobasice, ćuretinu, svinjetinu, gusku i pačetinu

Savet: ispržena u dubokom ulju odličan je garnirung

ESTRAGON

Ukus: rezak, oštar

Najbolji uz: \\ivinu, ribu, rakove, povrće, sirće i jaja, nezaobilazan u francuskom sosu

Savet: postoje dve vrste - francuski i ruski, ali je ovaj drugi skoro bezukusan

TIMIJAN

Ukus: kiselkast i osvežavajući

Najbolji uz: mediteranska jela, jaja, morske plodove, živinu, paprikaše

Savet: dodajte grančice timijana u vodu u kojoj ćete kuvati pirinač. Odvojte listiće od grančica tako što ćete ih provući kroz zupce viljuške.

(Ana Ćešić/MONDO)