Sveži začini se uglavnom prodaju na vezice, ali malo je verovatno da ćete baš ceo svežanj upotrebiti za jedno pripremanje jela. Kada iskoristite dovoljno listića, pitanje je šta uraditi sa ostatkom "buketa". Nemojte ga bacati.
Sveži začini se uglavnom prodaju na vezice, ali malo je verovatno da ćete baš ceo svežanj upotrebiti za jedno pripremanje jela.
Kada iskoristite dovoljno listića, pitanje je šta uraditi sa ostatkom "buketa". Nemojte ga bacati. Sveže začinsko bilje ćete sačuvati nekoliko dana ako ga stavite u dublju čašu sa vodom. Prethodno odstranite listiće sa dna stabljika, koje će biti u vodi. Celu čašu onda stavite u kesu, pa u frižider. Menjajte vodu kad god vidite da je počela da se muti.
Takodje, sveže začinsko bilje možete zamrznuti, ali prvo odvojte lisiće od stabljike, operite ih i dobro prosušite, pa ih stavite u plastičnu posudu koja može da se koristi u zamrzivaču, naravno sa poklopcem. Na ovaj način zamrznute "travke" će sačuvati svežinu šest meseci.
Ovako sačuvani začini će potamneti, ali će zadržati svoje aromatične sokove.
Evo pregleda začinskog bilja i nekoliko saveta koja "travka" odgovara kom jelu:
Najbolji uz: paradajz, povrće, pice, salate, živinu
Savet: najbolje je koristiti cele listiće ili nacepkati. Manji lisitići s vrha stabljike su najsladji.
Najbolji uz: jela od jaja, supe, sosove, pečen krompir i ribu
Savet: secite ga makazama. Cvetovi arpadžika dobri su za ukrašavanje jela
Najbolji uz: azijska, meksikanska i indijska jela, pomešan u salsi ili "čatniju" indijskom sosu
Savet: posle cvetanja, listovi mu postaju malo gorki. Od suvih stabljika pravi se suvi začin korijander.
Najbolji uz: salatu od tunjevine, omlete, povrće, jela od morskih plodova, preliva za krastavac salatu od jogurta, začinjeno sirće
Savet: mirodjija je najbolja kad je sveža ili kada se doda na toplo jelo sekund pred posluženje
Najbolji uz: koktele, aspike, sosove, marinade za meso i povrće
Savet: nanu možete da osušite tako što ćete jue ostaviti na tamnom i suvom mestu
Najbolji uz: jagnjetinu, govedinu, jaja, pasulj i plavi patlidžan
Savet: bliski je rodjak majorana ali je mnogo reskijeg ukusa, zato i za majoran isto važi
Najbolji uz: salate, povrće, naročito uz krompir, i testanine
Savet: neke vrste peršuna su odlične i kao osveživači daha
Najbolji uz: mediteranska jela, jagnjetinu, živinu, ribu, hleb
Savet: dodati grančice ili naseckani ruzmarin u jela koja treba dugo da se krčkaju. Ukoliko nešto "roštiljate" iskoristite ruzmarin kako biste na njega natakli meso i napravili ražniće. Ruzmarin se može ušpotrebiti i kao "četkica" za premazivanje mesa.
Najbolji uz: sveže kobasice, ćuretinu, svinjetinu, gusku i pačetinu
Savet: ispržena u dubokom ulju odličan je garnirung
Najbolji uz: \\ivinu, ribu, rakove, povrće, sirće i jaja, nezaobilazan u francuskom sosu
Savet: postoje dve vrste - francuski i ruski, ali je ovaj drugi skoro bezukusan
Najbolji uz: mediteranska jela, jaja, morske plodove, živinu, paprikaše
Savet: dodajte grančice timijana u vodu u kojoj ćete kuvati pirinač. Odvojte listiće od grančica tako što ćete ih provući kroz zupce viljuške.
(Ana Ćešić/MONDO)
Kada iskoristite dovoljno listića, pitanje je šta uraditi sa ostatkom "buketa". Nemojte ga bacati. Sveže začinsko bilje ćete sačuvati nekoliko dana ako ga stavite u dublju čašu sa vodom. Prethodno odstranite listiće sa dna stabljika, koje će biti u vodi. Celu čašu onda stavite u kesu, pa u frižider. Menjajte vodu kad god vidite da je počela da se muti.
Takodje, sveže začinsko bilje možete zamrznuti, ali prvo odvojte lisiće od stabljike, operite ih i dobro prosušite, pa ih stavite u plastičnu posudu koja može da se koristi u zamrzivaču, naravno sa poklopcem. Na ovaj način zamrznute "travke" će sačuvati svežinu šest meseci.
Ovako sačuvani začini će potamneti, ali će zadržati svoje aromatične sokove.
Evo pregleda začinskog bilja i nekoliko saveta koja "travka" odgovara kom jelu:
BOSILJAK
Ukus: mirišljav i oštar, skoro kao biberNajbolji uz: paradajz, povrće, pice, salate, živinu
Savet: najbolje je koristiti cele listiće ili nacepkati. Manji lisitići s vrha stabljike su najsladji.
VLAŠAC
Ukus: sličan crnom luku sa listovima koji liče na travkeNajbolji uz: jela od jaja, supe, sosove, pečen krompir i ribu
Savet: secite ga makazama. Cvetovi arpadžika dobri su za ukrašavanje jela
KORIJANDER
Ukus: divan, "mirišljav"; po izgledu liči na peršunNajbolji uz: azijska, meksikanska i indijska jela, pomešan u salsi ili "čatniju" indijskom sosu
Savet: posle cvetanja, listovi mu postaju malo gorki. Od suvih stabljika pravi se suvi začin korijander.
MIRODJIJA
Ukus: osvežavajući, odličan za turšijuNajbolji uz: salatu od tunjevine, omlete, povrće, jela od morskih plodova, preliva za krastavac salatu od jogurta, začinjeno sirće
Savet: mirodjija je najbolja kad je sveža ili kada se doda na toplo jelo sekund pred posluženje
NANA
Ukus: rashladjuje, osvežava kisela i slatka jelaNajbolji uz: koktele, aspike, sosove, marinade za meso i povrće
Savet: nanu možete da osušite tako što ćete jue ostaviti na tamnom i suvom mestu
ORIGANO
Ukus: "zemljast", odličan je da ublaži kiselinu paradajza i zato se i stavlja na picuNajbolji uz: jagnjetinu, govedinu, jaja, pasulj i plavi patlidžan
Savet: bliski je rodjak majorana ali je mnogo reskijeg ukusa, zato i za majoran isto važi
PERŠUN
Ukus: ljutkasr i osvežavajućiNajbolji uz: salate, povrće, naročito uz krompir, i testanine
Savet: neke vrste peršuna su odlične i kao osveživači daha
RUZMARIN
Ukus: reska aroma "četinarska"Najbolji uz: mediteranska jela, jagnjetinu, živinu, ribu, hleb
Savet: dodati grančice ili naseckani ruzmarin u jela koja treba dugo da se krčkaju. Ukoliko nešto "roštiljate" iskoristite ruzmarin kako biste na njega natakli meso i napravili ražniće. Ruzmarin se može ušpotrebiti i kao "četkica" za premazivanje mesa.
ŽALFIJA
Ukus: vrlo aromatičan i "šumski"Najbolji uz: sveže kobasice, ćuretinu, svinjetinu, gusku i pačetinu
Savet: ispržena u dubokom ulju odličan je garnirung
ESTRAGON
Ukus: rezak, oštarNajbolji uz: \\ivinu, ribu, rakove, povrće, sirće i jaja, nezaobilazan u francuskom sosu
Savet: postoje dve vrste - francuski i ruski, ali je ovaj drugi skoro bezukusan
TIMIJAN
Ukus: kiselkast i osvežavajućiNajbolji uz: mediteranska jela, jaja, morske plodove, živinu, paprikaše
Savet: dodajte grančice timijana u vodu u kojoj ćete kuvati pirinač. Odvojte listiće od grančica tako što ćete ih provući kroz zupce viljuške.
(Ana Ćešić/MONDO)