Posetioci će ove godine, od 5. do 8. septembra kod kule Nebojša u Beogradu, imati priliku da uživaju u ribljoj čorbi i specijalitetima mediteranske i bosansko-hercegovačke kuhinje, koje će pripremati članovi Asocijacije šefova kuvara Srbije.

I poznate ličnosti će pokazati svoje kulinarsko umeće, a sve to će propratiti bogat kulturno-zabavni program, koncerti i izložbe proizvođača vina, sira, maslinovog ulja i starih zanata.

U cilju promocije i popularizacije kulturnog nasleđa, u saradnji sa Muzejom grada Beograda, posetiocima će biti predstavljen jelovnik iz vremena vinčanske kulture kroz pripremu jela u peći iz doba neolita, urađene prema nacrtu Muzeja grada Beograda.

Na osnovu dugogodišnjih istraživanja na neolitskom nalazištu u Vinči, sada je moguće ustanoviti koje su namirnice ulazile u ishranu praistorijskih stanovnika Vinče.

Podaci o načinu pripremanja hrane dobijeni su proučavanjem keramičke industrije, poljoprivrednih alatki, pribora za lov i ribolov, kao i na osnovu objekata  kao što su kuće, ostave,peći...

Posetioci će takođe imati priliku da probaju hranu iz bosanskog lonca od hiljadu litara, kao i da osete ukus plodova mora spremljenih za 5.000 ljudi u "šerpi" od 1.000 litara.