Kako bi izvela eksperiment, jedna od autora studije, Brena Elison, analizirala je račune gostiju iz jednog restorana u Oklahomi tokom tri meseca. Pre toga je podelila restoran na tri odeljka i svakom sektoru podelila različite menije.
U jednom delu restorana, gosti su dobijali meni u kojem je pisao samo naziv jela i cena, a gosti iz drugog dela u mogli su u jelovniku da nađu kalorijsku vrednost za svaku namirnicu. Za treći deo restorana, pripremljen je meni sa kalorijskim vrednostima namirnica, a svako jelo bilo je obeležno i simbolom u skladu sa tim koliko ima kalorija. Zeleno svetlo je za namirnice sa manje od 400 kalorija, žuto svetlo za vrednost od 401 do 800 kalorija, a crveno za namirnice koje imaju više od 800 kalorija.
Uzimajući račune iz restorana svakog dana, dr Elison stekla je uvid u to šta su gosti najviše naručivali. "Stolovi za kojima je sedelo više ljudi, a koji su imali simbole za kalorijsku vrednost, naručivali su uglavnom niskokalorična jela", objasnila je dr Elison.
Ipak, ono što je najviše iznenadilo istraživače je da smo zapravo srećniji ako naručimo isto što i naši prijatelji. "Ako moji prijatelji naručuju neko visokokalorično jelo ili troše dosta novca na hranu, onda ću i ja biti srećnija i biće mi lakše da to isto uradim", tvrdi autorka studije.
Ona dodaje da čak i salata koju inače ne bismo naručili, postaje prihvatljiv izbor ako je ljudi iz našeg okruženja jedu. "Izgleda da ljudi žele da budu različiti, ali ne baš mnogo različiti".
Da li je razlog to što ne želimo da "štrčimo" u društvu ili željno iščekujemo razgovor sa prijateljima, pa je lakše da jednostavno kažemo: "Ja ću isto što i ona" i nastavimo druženje, uglavnom, dr Elison preporučuje da uvek naručujete prvi jer ćete jedino tako jesti ono što zaista želite.
"Neka me streljaju, okrenuću se ka zidu, ni 'a' neću reći": Blažić opet šokirao na suđenju - Znam šta me čeka u zatvoru
Tuča u Skupštini Srbije! Guranje, čupanje, prskanje, a Ana Brnabić pozvala obezbeđenje (Foto, video)
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Primim 160€ penziju, a samo ugalj i drva koštaju 355: Težak život Ukrajinaca, mnogi uzeli rusko državljanstvo
"Dali smo sve da ubedimo Pešića da ostane": Petrušev objasnio šta je najveća razlika u reprezentaciji