Portugizer se bere u avgustu, a to vino se pije već u novembru, i nekada je bilo veooma zastupljeno u Fruškogorskom vinogorju.

To je lagano vino, pitko ali punog i bogatog ukusa. Ima modroljubičastu boju, a uglavnom miriše na bobičasto voće. često sa primesom kestena.

Odlično se slaže uz mlade sireve i kulen, a ukoliko ga još niste probali dođite u četvrtak 20. novembra na Trg Slobode u Novom Sadu, gde će biti proslavljena vinska Nova godina, uz portugizer.

Na trgu će se okupiti pudari, vinski vitezovi, glumci, ljudi veselog duha i vinoljupci da nazdrave poslednjoj berbi, čije prve plodove treba neizostavno probati i malo vina proliti da naredna godina bude još bolja za lozu i vino.

Za razliku od kalendarske, univerzalna vinska Nova godina dolazi baš tog dana uz svatovac, tamburaše i mlado vino. U svetu se računa da nova vinska sezona započinje danima portugizera koji se slave od Francuske do Japana.