Godišnje se samo u Evropi baci oko 90 miliona tona hrane, a u tu količinu čak nije uključen poljoprivredni otpad i ostaci ribe!

Prema podacima kojima raspolaže američka Organizacija za hranu i poljoprivredu, oko trećina hrane koju ljudi kupuju na globalnom nivou zavši u korpi za đubre. To znači da se na svetskom nivou oko 1,3 biliona tona hrane godišnje baci!

Otpaci hrane sakupljaju se u celom lancu ishrane – od poljoprivrednika do potrošača, a možemo samo da zamislimo kolika je količina hrane koju ćemo baciti nakon praznika.

Evropska komisija upozorava da svako od nas igra važnu ulogu u smanjenju prehrambenih otpadaka i savetuje da pametno isplanirate kupovinu namirnica kako ne biste kupili više nego što vam je potrebno, a zatim taj višak bacili.

Još jedan od načina kako možete učestvovati u smanjenju otpadaka hrane je proveravanje napomene "upotrebljivo do" na amblaži proizvoda. Potražite one na kojima je rok upotrebe duži, kako ne biste morali da je bacite kada rok istekne.

Pametno raspolažite svojim budžetom, jer bacanje hrane znači i bacanje novca.

Servirajte manje porcije na tanjir, kako ne biste morali da bacite ostatak obroka. Ukoliko vam ipak preostane nešto hrane nakon obroka, iskoristite ih uz neki sledeći obrok ili ih zamrznite i iskoristite kasnije.

Neki otpaci hrane su gotovo neizbežni, ali umesto da voće i povrće koje više nije sveže bacite u korpu za đubre, od njih možete da napravite piling ili mešavinu kojom ćete zaliti svoje cveće ili neke druge biljke.