Ko plaća štetu kada auto nema zimske gume | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stil

Ko plaća štetu kada auto nema zimske gume

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Decembarsko lepo vreme lako može zavarati vozače koji još nisu stavili zimske gume na automobile. Šta se dešava sa odštetom osiguranja ako se dogodi saobraćajna nesreća, a na automobilu su bili letnji pneumatici?

Zakon nalaže da su zimske gume obavezne od 1. novembra do 1. aprila, ali samo kada se na putu nalaze sneg i led. Međutim, mnogi vozači ne znaju šta se dešava ukoliko učestvuju u saobraćajnoj nezgodi, a vozilo je bilo bez zimskih guma, pokazalo je istraživanje sajta internet-prodaja-guma.com.

Kasko osiguranjem nadoknađuje se šteta na automobilu bez obzira na to ko je izazvao nezgodu. Međutim, postoje i razna ograničenja i uslovljavanja, među koja spada i obavezna tehnička ispravnost vozila. Ukoliko po snegu i ledu vozite sa letnjim gumama smatra se da vozilo nije tehnički ispravno. U tom slučaju obaveznim osiguranjem nadoknađuje se samo šteta koju vi nanesete drugim vozilima.

Bez kasko osiguranja

Kada vi izazovete udes, a vozilo je bilo bez zimskih guma, osiguravajuća kuća kod koje ste kupili obavezno osiguranje ima pravo da od vas naplati troškove isplate štete koju ste načinili drugom vozilu po osnovu obaveznog osiguranja. Dakle, praktično ćete sami platiti štetu koju ste načinili drugom vozilu. Možda niko neće uopšte obratiti pažnju na vaše gume, ali ako neko od nadležnih to uradi, može da dođe do problema.

Ukoliko je kriv drugi vozač, njegovo obavezno osiguranje mora da nadoknadi štetu na vašem vozilu, bez obzira na činjenicu da vi niste imali zimske gume, odnosno da vaše vozilo po zakonu nije bilo tehnički ispravno.

Sa kasko osiguranjem

Ako se nesreća dogodi vašom krivicom, osiguravajuća kuća ima pravo da odbije da isplati štetu na vašem vozilu po osnovu kasko osiguranja, ali i da od vas naplati troškove isplate štete koju ste načinili drugom vozilu po osnovu obaveznog osiguranja. Jednostavnije rečeno, neće vam važiti ni kasko, ni obavezno osiguranje.

Ukoliko je drugi vozač kriv, vi ćete dobiti odštetu, bez obzira na činjenicu da nemate zimske gume ili kasko osiguranje.

Ako je drugi vozač koji je izazvao nezgodu vozio automobil sa letnjim pneumaticima, vi uobičajeno dobijate odštetu, bez obzira na stanje njegovog vozila.

U slučaju da sletite sa puta, bez učešća drugih vozila, postoji mogućnost da osiguravajuća kuća odbije da vam nadoknadi štetu ukoliko se utvrdi da na vozilu nisu bile zimske gume.

Na kraju, treba napraviti jasnu razliku između obaveznog osiguranja, kojim se plaća šteta naneta drugim vozilima i kasko osiguranja koje plaća štetu na vašim kolima, bez obzira na to ko je kriv.

Osiguravajuće kuće ne proveravaju uvek gume nakon udesa, ali ako je situacija problematična ili je napravljena velika materijalna šteta, sigurno će se više potruditi oko tog slučaja.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

HOROSKOP

KOLUMNE

KUHINJA