
Da je Srbija bogata tartufima potvrdjuju ovih dana berači ove skupocene pečurke koji su zaposeli šume u okolini Golupca i Kučeva. Njihova potraga za pečurkom, koja važi za najjači afrodizijak nije uzaludna. Ispostavilo se da tartufa najviše ima u selima Dobra, Brnjica, Radenka, Dvorište i Krivača.
Kilogram tartufa kupci iz Italije otkupljuju po ceni od hiljadu do pet hiljada evra, u zavisnosti od veličine i vrste. Najskuplji su beli, a ima ih još i u crnoj i smedjoj boji.
Najlakši način za pronalaženje tartufa jeste praćenje tragova divljih veprova, za koje se veruje da jedući ovu pečurku jačaju svoju seksualnu moć. Legenda kaže i da je Napoleon Bonaparta bolovao od impotencije, a da se izlečio baš zahvaljujući tartufima.Inače, tartufi su podzemne pečurke, koje nazivaju kraljevskim jer su veoma retke. Osim kod nas, uspevaju još u Italiji i Istri.
Rastu u ravničarskim krajevima, ispod hrastova i topola, pa njihovo otkrivanje nije nimalo lako, zbog čega se danas za to koriste obučeni psi tragači.
Tajna tartufa leži u njegovom mirisu koji jedne "opija", a drugima smrdi. Tartufi se koriste kao začin, čudnog su, nedefinisanog oblika, liče na korenje. S obzirom na to da se vade iz zemlje, bitno je da se dobro operu. Koriste se u sirovom obliku, izrendani na kajganu, špagete, njoke, meso...
(MONDO)
Kilogram tartufa kupci iz Italije otkupljuju po ceni od hiljadu do pet hiljada evra, u zavisnosti od veličine i vrste. Najskuplji su beli, a ima ih još i u crnoj i smedjoj boji.
Najlakši način za pronalaženje tartufa jeste praćenje tragova divljih veprova, za koje se veruje da jedući ovu pečurku jačaju svoju seksualnu moć. Legenda kaže i da je Napoleon Bonaparta bolovao od impotencije, a da se izlečio baš zahvaljujući tartufima.Inače, tartufi su podzemne pečurke, koje nazivaju kraljevskim jer su veoma retke. Osim kod nas, uspevaju još u Italiji i Istri.
Rastu u ravničarskim krajevima, ispod hrastova i topola, pa njihovo otkrivanje nije nimalo lako, zbog čega se danas za to koriste obučeni psi tragači.
Tajna tartufa leži u njegovom mirisu koji jedne "opija", a drugima smrdi. Tartufi se koriste kao začin, čudnog su, nedefinisanog oblika, liče na korenje. S obzirom na to da se vade iz zemlje, bitno je da se dobro operu. Koriste se u sirovom obliku, izrendani na kajganu, špagete, njoke, meso...
(MONDO)
Pridruži se MONDO zajednici.