Tradicionalna, osma po redu "Pihtijada" održana je u Vlasotincu. U konkurenciji od 38 takmičara, pobedila je Gordana Mitrović.
"Nisam očekivala da ću pobediti. Htela sam samo da pomognem ovu manifestaciju, ali eto pobedila sam. Nemam neki poseban tajni recept za pihtije. Spremala sam ih u krugu porodice sa puno ljubavi, valjada je to tajna. Srećna sam što su moje pihtije najbolje", rekla je Tanjugu pobednica.
Pored najukusnijih pihtija, žiri je nagradio i najlepše dekorisane, kao i najstariju i najmlađu učesnicu.
Vlasotinačke domaćice koje su učestvovale na takmičenju, kažu da dobre pihtije treba dugo kuvati i da kod pripremanja nema posebne tajne.
"Jedino je važno da meso sa kostima uveče pre kuvanja potopite u vodu, a sutradan moraju dugo da se kuvaju dok se meso ne odvoji od kosti. Koristimo sve delove, nogice, uši, repove, butkice. Posle kuvanja, meso se sitno isecka i sa izgnječenim belim lukom se prvo poređa u tanjire, a zatim se nalije proceđenom tečnošću u kojoj se meso kuvalo. Pihtije treba da budu čvrste i bistre, bez velike masnoće", objašnjavaju one.
Organizator "Pihtijade" je opština Vlasotince.