Ukoliko se prihvati predlog koji je Komisija stavila na tromesečnu javnu raspravu, veliki evropski proizvođači parfema i prirodne kozmetike moraće da promene sastav svojih proizvoda kako bi se zaštitilo oko 15 miliona Evropljana za koje se procenjuje da imaju kožne alergije.

"Ovo nije upereno protiv nekog određenog parfema, nije reč o zabrani 'Šanela 5'", rekao je komesar za prava potrošača Neven Mimica, dodavši da će proizvođači imati između dve i pet godina da se usklade sa novim propisima.

Predlog je zasnovan na mišljenju o alergenima u mirisima koje je na zahtev Evropske komisije dao Naučni odbor za bezbednost potrošača. Komisija je zatražila procenu jer lista zabranjenih i ograničenih sastojaka kozmetičkih proizvoda nije revidirana od 2003. godine.

Naučni odbor je za sintetičku supstancu HIČ i dve prirodne esencije mahovine, koje se koriste za čuvene parfeme uključujući i "Šanel 5", procenio da su nebezbedne, pa je Komisija zatražila da se zabrane.

Smatra se da su ovi sastojci uzrok više hiljada zabeleženih slučajeva alergija, posebno ekcema.

Predlog je da se ograniči koncentracija 12 drugih sastojaka, posebno mirisa ruže i limuna, za koje je procenjeno da mogu biti rizični, dok će 106 sastojaka, umesto sadašnjih 26, morati posebno da se
naznači na etiketi. Reč je o sastojcima koji trenutno mogu biti podvedeni pod nazive "miris" i "aroma".

U Komisiji naglašavaju da se alergije na ove sastojke ne mogu preduprediti izbegavanjem parfema, budući da se oni koriste i u drugim proizvodima poput krema i dezodoransa.

Promena će najviše pogoditi industriju prirodne kozmetike, u kojoj se koristi velika količina visoko alergenih prirodnih esencija.

Prema navodima jednog evropskog izvora, više od 90 odsto proizvoda će morati da se promeni, što će biti teško s obzirom na to da je reč o manjim proizvođačima.