Američki stručnjaci bavili su se problemom zadaha koji ostavlja beli luk u ustima i došli do zanimljivog zaključka.

Najbolje u borbi protiv tog neprijatnog mirisa su jabuke, a dobro dođe da pri ruci imate i limunov sok, nanu, peršun, zeleni čaj i spanać, objavljeno je u “Journal of Food Science”.

Jedan od sastojaka belog luka – alil metal sulfide (AMS), ne može da se razgradi tokom varenja, pa se oslobađa kroz znoj i dah.

Ispitanici su konzumirali beli luk, a zatim im je merena količina četiri neprijatna mirisa u dahu koja su prouzrokovana ovim povrćem.

Nakon toga su jeli različite namirnice za koje se pretpostavlja da eliminišu zadah.

Sirove jabuke su dale najbolje rezultate, a i ostale namirnice su se pokazale manje ili više korisnim. Sve one sadrže jedinjenja polifenole za koje je utvrđeno da razbijaju problematične sastojke belog luka.

Interesantno je i da je mleko uspelo da eliminiše čak 50 odsto smrada, a bolje je ukoliko je punomasno i ako se konzumira uz obrok, a ne posle njega.