Švajcarska kompanija Barry Callebaut Group izrazila je zabrinutost da će do 2020. godine doći do nestašice kakaa, čija je cena na svetskom tržištu u protekloj godini porasla za 25 odsto. Razlog za to je povećan ekonomski pritisak na farme i proizvođače kakaa širom sveta.

Osim cena, na smanjenje zaliha kakaa utiče i epidemija ebole u zapadnoj Africi, delu sveta u kome se inače proizvodi oko 70 svetskih zaliha kakaa.

Proizvođači čokolade procenjuju da će mogući manjak kakaa 2020. godine uticati na to da se ova poslastica pravi sa tako malo kakaa, da jednostavno prestane da ima prepoznatljivi ukus čokolade na koji smo navikli.

"Za 20 godina, čokolada će biti izuzetno skupa i retka, gotovo kao kavijar", procenjuje Džon Mejson iz Saveta za zaštitiu prirode.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.