Nazdraviju hranu imaju neke afričke zemlje, pokazala je nova studija.
Istraživanje koje se bavilo ovom temom, analiziralo je nacionalne kuhinje oko 4,5 miliona odraslih ljudi iz 187 zemalja.
Generalno, konzumacija zdrave hrane je u porastu u poslednje dve decenije, ali je paralelno raste i konzumacija nezdravih namirnica, poput nekih mesnih prerađevina i veštačkih napitaka.
Prema rezultatima ove analize, bogatije zemlje kao što su Kanada, Australija, Amerika imaju nezdravu hranu jer se upravo u tim državama konzumira najviše nezdravih prehrambenih proizvoda.
U mediteranskim zemljama, Turskoj i Grčkoj, uglavnom se jede zdrava hrana, kao i u siromašnim državama, Čadu i Maliju.
Među zemljama sa najzdravijom hranom, pored Čada i Malija, našli su se Kameron, Gvajana, Tunis, Sijera Leone, Laos, Nigerija, Gvatemala. Na vrhu liste država sa nezdravom hranom nalazi je Jermenija, a slede Mađarska, Belgija, SAD, Rusija, Island, Litvanija, Brazil, Kolumcija, Australija.
Ova studija je pokazala i da, u proseku, žene više vode računa o zdravoj ishrani, nego muškarci, ali i stariji više od mladih.
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.