Na vrhu liste zemalja sa najzdravijom hranom našli su se Čad i Gvajana, dok se stanovnici evropskih država poput Belgije, Litvanije i Mađarske hrane najnezdravije.

Istraživanje koje se bavilo ovom temom, analiziralo je nacionalne kuhinje oko 4,5 miliona odraslih ljudi iz 187 zemalja.

Generalno, konzumacija zdrave hrane je u porastu u poslednje dve decenije, ali je paralelno raste i konzumacija nezdravih namirnica, poput nekih mesnih prerađevina i veštačkih napitaka.

Prema rezultatima ove analize, bogatije zemlje kao što su Kanada, Australija, Amerika imaju nezdravu hranu jer se upravo u tim državama konzumira najviše nezdravih prehrambenih proizvoda.

U mediteranskim zemljama, Turskoj i Grčkoj, uglavnom se jede zdrava hrana, kao i u siromašnim državama, Čadu i Maliju.

Među zemljama sa najzdravijom hranom, pored Čada i Malija, našli su se Kameron, Gvajana, Tunis, Sijera Leone, Laos, Nigerija, Gvatemala. Na vrhu liste država sa nezdravom hranom nalazi je Jermenija, a slede Mađarska, Belgija, SAD, Rusija, Island, Litvanija, Brazil, Kolumcija, Australija.

Ova studija je pokazala i da, u proseku, žene više vode računa o zdravoj ishrani, nego muškarci, ali i stariji više od mladih.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.