
Evropska unija je na putu da izadje u susret vinarima u Nemačkoj i severnim zemljama s oštrijom klimom koji tvrde da je piće koje one prave od jabuka i bobičastog voća vino koliko i vino od groždja.
Neposredno po okončanju nesporazuma oko toga od čega se pravi votka, Evropska komisija je uvučena u još jednu bitku u sektoru pića, ovog puta oko korišćenja naziva "vino".
Proizvodjači voćnog vina, pre svega nemačkog "apfelvajna" (Apfelwein), vina od jabuka, nisu zadovoljni predlozima da se naziv "vino" ograniči na piće od groždja, u okviru šire reforme industrije vina u EU, vredne 1,3 milijarde evra.
Mihael Man, portparol evropskog komesara za poljoprivredu Marijan Fišer Boel, nagovestio je da bi sporazum mogao biti postignut pre kraja ove godine.
"Učinićemo sve što možemo da postignemo kompromis koji bi bio prihvatljiv za sve", rekao je on.
Fišer Boel želi da u nekoliko narednih godina unese opsežne izmene u sektoru vina Unije, nudeći obimnu finansijsku podršku proizvodjačima koji budu hteli da iskrče vinograde. Time bi doprineli isušivanju "jezera" viškova vina u bloku i povećanju konkurencije evropskog vina na svetskom tržištu u vreme smanjenja potrošnje u Evropi i rasta naklonosti evropskih potrošača ka vinu iz zemalja "novog sveta".
Nacrtom reforme je predvidjeno krčenje dela vinograda, smanjivanje prakse prerade neželjenih količina vina u industrijski alkohol i okončanje prakse dodavanja šećera u vino radi povećanja sadržaja alkohola.
EU je ranije ove godine postigla sporazum o tome od čega treba da se proizvodi votka, posle protesta iz članica "pojasa votke", s Poljskom na čelu, zbog predloga da se dozvoli proizvodnja tog žestokog pića od bilo koje poljoprivredne sirovine.
Poljska se, uz podršku Finske i Švedske, zalagala da žitarice i krompir treba da budu jedine sirovine, ali su druge zemlje tražile da bude dozvoljeno i korišćenje voća ili melase.
Postignutim sporazumom je predvidjeno da na etiketama boca votke bude uočljivo istanuto koji je sirovinski materijal korišćen.
(Tanjug)
Neposredno po okončanju nesporazuma oko toga od čega se pravi votka, Evropska komisija je uvučena u još jednu bitku u sektoru pića, ovog puta oko korišćenja naziva "vino".
Proizvodjači voćnog vina, pre svega nemačkog "apfelvajna" (Apfelwein), vina od jabuka, nisu zadovoljni predlozima da se naziv "vino" ograniči na piće od groždja, u okviru šire reforme industrije vina u EU, vredne 1,3 milijarde evra.
Mihael Man, portparol evropskog komesara za poljoprivredu Marijan Fišer Boel, nagovestio je da bi sporazum mogao biti postignut pre kraja ove godine.
"Učinićemo sve što možemo da postignemo kompromis koji bi bio prihvatljiv za sve", rekao je on.
Fišer Boel želi da u nekoliko narednih godina unese opsežne izmene u sektoru vina Unije, nudeći obimnu finansijsku podršku proizvodjačima koji budu hteli da iskrče vinograde. Time bi doprineli isušivanju "jezera" viškova vina u bloku i povećanju konkurencije evropskog vina na svetskom tržištu u vreme smanjenja potrošnje u Evropi i rasta naklonosti evropskih potrošača ka vinu iz zemalja "novog sveta".
Nacrtom reforme je predvidjeno krčenje dela vinograda, smanjivanje prakse prerade neželjenih količina vina u industrijski alkohol i okončanje prakse dodavanja šećera u vino radi povećanja sadržaja alkohola.
EU je ranije ove godine postigla sporazum o tome od čega treba da se proizvodi votka, posle protesta iz članica "pojasa votke", s Poljskom na čelu, zbog predloga da se dozvoli proizvodnja tog žestokog pića od bilo koje poljoprivredne sirovine.
Poljska se, uz podršku Finske i Švedske, zalagala da žitarice i krompir treba da budu jedine sirovine, ali su druge zemlje tražile da bude dozvoljeno i korišćenje voća ili melase.
Postignutim sporazumom je predvidjeno da na etiketama boca votke bude uočljivo istanuto koji je sirovinski materijal korišćen.
(Tanjug)
Pridruži se MONDO zajednici.