Uživanje u čokoladi počelo je pre 3.100 godina u Latinskoj Americi, ali tada ova poslastica nije bila u formi koja nam je danas tako dobro poznata. Čokolada je u to doba bila neka vrsta pića nalik pivu, a pravila se od fermentisane kašaste smese plodova trposkog drveta kakaoa, prenosi Rojters.

Antropolog Džon Henderson je u nedavno objavljenoj studiji naveo da naučnici veruju da je čokolada otkrivena slučajno, pri pokušaju da se napravi neka vrsta piva.

Na grnčariji sa teritorije Hondurasa iz 1.100. godine pre nove ere otkriveni su tragovi čokolade. Raskošna izrada pronadjenog posudja upućuje na drevne običaje ispijanja tog napitka u svečanim prilikama.

Čokolada je u Evropu stigla u 16. veku, i već tada su Španci počeli da je mešaju sa šećerom i vanilom, a do 17. veka svrstana je u red luksuznih namirnica.

Krajem 18. sveka proizvedena je prva čokolada koja je ličila na današnju, a prvu mlečnu čokoladu napravili su, pogadjate, Švajcarci.

Naučno je dokazano da čokolada ima blagotvorna svosjtva za zdravlje. Nedavna studija orktiva da dve kockice crne čokolade dnevno, što je oko 30 kalorija, mogu da smanje krvni pritisak a pritom ne goje.

Već je poznato da je čokolada u malim količinama zdrava, ali se do sada nije znalo da crna čokolada, bogata kakaom i sa malo šećera i masnoće, može da smanji pritisak.

Kakao je biljka koja je bogata antioksidansima, a posebno sadrži polifenol, veoma snažan antioksidans, koji se nalazi u brojnim biljkama i voću, kao što je groždje. Polifenol ima osobinu da opušta arterije i samim tim spušta i pritisak u njima.

(MONDO)