Gordana Ristić je iz Vranja. Marija Janković ima korene na Kosovu. Ali, ne vezuje ih samo geografija - obe vole da kuvaju i da jedu. Zato su rešile da naprave kuvar starih, skoro zaboravljenih jela koja ih podsećaju na detinjstvo.
"Jednom prilikom smo razgovarale o omiljenim jelima koja su vezana za deo Srbije iz kojeg potičemo. Uz zajednička sećanja na podvarak, kapamu, janiju, baklavu, javila nam se ideja da oživimo i sačuvamo te starinske đakonije koje su skoro nestale. Tako smo odlučile da sakupimo recepte naših baka, majki, tetaka, rođaka i prijateljica i upustimo se u avanturu kuvanja i fotografisanja starinskih jela sa konačnim ciljem - da objavimo 'Starinski kuvar južne Srbije'. Međutim, nismo imale dovoljno novca", priča nam Gordana koja već 15 godina vodi nevladinu organizaciju Generator. Njena prijateljica Marija je fotograf i fotoreporter.
Nedostatak novca ih nije obeshrabrio...
"Na sajtu Kickstarter smo objavile naš projekat i rok od 30 dana da skupimo potrebna sredstva. Bilo je uzbudljivo to čekanje - da li ćemo uspeti ili ne. Imale smo sreću - novac smo prikupile i ranije. Za 27 dana na računu smo imale 3.488 funti!"
Kako se to desilo i šta je Kickstarter?
"Kickstarter je sajt na kojem objavite projekat za koji vam treba novac. Srbija nije na njihovom spisku, zato smo mi to uradile preko Marijine sestre koja živi u Londonu. Uplatu, međutim, može da izvrši bilo ko, a zauzvrat dobija nagradu, u zavisnosti od toga kolika je uplata. Mi smo ponudile recepte, ceo kuvar, razgledanje Beograda i ručak u restoranu nacionalne kuhinje, ali i mogućnost da Gordana nekome skuva ručak u njenom stanu u Čikagu ili Njujorku."
Pogledajte video kojim su pozvale ljude da uplate novac:
Šta su najviše kupovali?
"Knjigu, međutim, ima i onih koji su dali novac, a ništa nisu tražili. Jedan naš čovek iz Čikaga nam je tako dao 400 funti! Inače, Kickstarter je najpopularniji, ali ima još takvih sajtova. Mnogi poznati umetnici ih koriste. Marina Abramovič, na primer, je tako sakupila novac za njen kontroverzni muzej, a Nil Jang sakupio šest miliona dolara, mada je tražio100 hiljada."
Sada, kada imate novac, kada će "Starinski kuvar južne Srbije" ugledati svetlost dana?
"Do kraja juna. Biće dvojezični, a prodavaće se, osim u knjižaram, i onlajn. Mada, možda se pojavi i u nekim našim restoranima u Americi. Namenjen je svima koji žele da se bolje upoznaju sa ovom kuhinjom koja je mešavina turske, bugarske, grčke, makedonske i srednjoevropske. Kuvar će imati 90 recepata iz Vranja, Leskovca, Niša, Pirota i šireg regiona južne Srbije. Neka jela su zaboravljena, neka i danas veoma popularna. Većina se pravi jednostavno, od namirnica koje se mogu naći na lokalnim pijacama, ili u baštama. Vegetarijanska jela su posebno obeležena jer želimo da izbegnemo stereotipnu sliku o srpskoj kuhinji u kojoj se pretežno koristi meso. Za neka jela se vezuju određeni običaji i jedu se samo za vreme verskih praznika, a to smo i objasnile u knjizi."
Šta biste nam preporučili da obavezno napravimo iz vašeg kuvara?
"Konjičke puslice! Recept mi je dala kućna prijateljica mojih roditelja. To je stari recept i obavezno ga probajte jer ispadnu super puslice. Zatim, probajte teleću glavu u škembetu, to je najbolje u celoj knjizi."
A neko jelo sa paprikama, prvom asocijacijom na jug Srbije?
"Naravno, ima puno jela sa paprikama! Ako niste znali, a to smo i napisale u knjizi, kod nas je normalno da jedna porodica kupi između 100 i 150 kilograma paprike za ajvar, pinđur, turšiju... Onda sledi sedam dana rada, a ceo grad miriše na pečene paprike."
Koja još jela vam prva padnu na pamet kada se pomene vaš kraj?
"Đuveč sa pirinčem, koji može i ne mora da ima meso, zatim lučen pasulj, koji se u jugoistočnoj Srbiji pravi od boba i tamo ga zovu pihtije od boba, ali je isti recept. Pravi se jednostavno, a liči na pate od pasulja. To je obavezno jelo na svim posnim slavama, kao i za Badnje veče."
Da li je ovaj kuvar kraj vašeg "kulinarskog izdavaštva"?
"Ne. Planiramo da napravimo još dva: balkanski i vojvođanski. Čim nađemo vremena, sedamo u auto da putujemo po Srbiji, kuvamo, slikamo i pišemo."
Držimo im palčeve da to bude što pre!
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.
Janis nacrtao, četiri heroja donela pobedu: Kad je srce kao planina, a Deda na terenu - Barsa nema šanse!
Partizanov poziv za plej-of Evrolige! Željku se isplatilo čekanje, dobio je igrača za velika dela
Drama sezone u ABA ligi, Zvezda i Partizan pali sa vrha: Lider se u Železniku vratio iz mrtvih i pobedio!
"Kakva trica Dejana Davidovca": Hrvatski komentator u transu zbog Zvezdinog koša za pobedu protiv Barse
Ovaj menjač plaši i iskusne vozače, mnogi ne znaju koliko je moćan: DSG je hirurški precizan, smanjuje potrošnju goriva