Ukus hrane klasifikujemo kao sladak, gorak, slan, kiseo ili umami (prijatno pikantan ukus), ali novi članak koji je objavljen u "Chemical Senses" ističe da propuštamo još jedan osnovni ukus: mastan.

Pravi naziv je "oleogustus" i predstavlja jedinstveni ukus sala/masti, kaže Ričard D. Mejts, profesor nauke o ishrani na "Purdue" Univerzitetu i jedan od autora ove studije.

"Ne mogu da koristim reč koja već postoji, pa smo bili prinuđeni da je izmislimo", rekao je Mejts, a latinski prevod nečega što je masno ili salasto je upravo "oleogustus".

Ne postoji jedna definicija onoga što nešto čini osnovnim ukusom,ali Mejts to posmatra kroz pojedine kategorije: stimulans bi trebalo da ima jedinstvenu strukturu, da spaja ili se meša sa jedinstvenim receptorom, pa da se preko nerava za ukus prenosi do centralnog nervnog sistema, gde se informacija o ukus dekodira.

Mejts i njegove kolege su želeli da vide da li grupa ljudi klasifikovala "masno" kao ukus koji je jedinstven u odnosu na već postojeće, bazične ukuse. Nahranili su ljude različitim oblicima hrane, začepili im noseve kako bi izbegli mešanje mirisa i zamolili ih da ponuđenu hranu razvrstaju po sličnim ili različitim kategorijama ukusa.

Ispitanici su zaista odvojili masne proizvode u usku grupu. Pored uzoraka hrane koja je bila gorka, umami i masna, oni su razvrstali masne kiseline u odvojenu grupaciju, iako trenutno ne postoji prihvaćena kategorija ili ime za taj ukus.

"Bilo je izuzetno teško shvatiti da li su ljudi ovo stvarno videli kao jedinstvenu senzaciju, jer mi nemam reč za to. To je prilično čvrst dokaz da se ovaj ukus nesumnjivo razlikuje od ostalih", rekao je Mejts.

Međutim, pre nego što ovu kategoriju ukusa povežete sa masnim parčetom pice ili prženom slaninom, Mejts ima loše vesti:

"Masne kiseline su užasne. Mislimo da je u pitanju više neka vrsta upozoravajućeg sistema".

Dakle, možda smo u mogućnosti da razlikujemo ukus masti, ali to nije onaj tip masti koji poznajemo i volimo. Kremast osećaj koji povezujemo sa masnom hranom je uveliko zboh triglicerida - molekula koji sadrži tri masne kiseline, koje nemaju toliko veze sa stimulansom ukusa, već više osećajem u ustima, istakao je Mejts. Trigliceridi takođe pružaju osećaj ukusa masti, ali ta aroma nije istinski ukus masti.

Kako bi približili sebi kakvog je mast ukusa, zamislite da u masti koja dugo stoji i više puta je pržena, ispržite nešto i onda to pojedete. Neće biti prijatno i definitivno ne biste želeli da to pojedete.

"Prehrambena industrija je upoznata sa ovim već duže vreme i mnogo se trude da koncentraciju ovih masnih kiselina održe ispod granica nečega što bi nam bilo gadno, jer ako možete da ih detektujete, vrlo je verovatno da tu hranu onda nećete pojesti", objasnio je Mejts.

S druge strane, mala koncentracije masnih kiselina, može učiniti ukus prijatnim, baš kao što uživamo u gorčini vina, čokolade ili kafe.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.