Uvijanje sarmi ili krčkanje pasulja, uz obavezno višesatno stajanje uz šporet moglo bi, barem u Beogradu, da ode u istoriju. Evropsko radno vreme, čest prekovremeni rad, kao i sve veća potreba ljudi da se hrane zdravo otvorila je novu granu profitabilnog biznisa - "slow food" restorane ili, kako bi neki rekli - menze za 21. vek.
U njima svakodnevno možete kupiti ili naručiti telefonom nekoliko vrsta kuvanih jela, supu ili kolače. Sve to, upakovano u plastične kutije, može se poneti kući ili jesti na poslu.
Vlasnici većine "slow food" restorana u Beogradu uglavnom su ranije živeli u inostranstvu i odatle doneli ideje. Koliko je u svetu ovaj posao ozbiljan, govori i podatak da su neki vlasnici, pre nego što su otvorili restoran, angažovali savetnike iz agencija za istraživanje tržišta. Medju njima su i Bisera i Djordje Pejčić, vlasnici "Robin Fooda". Oni su počeli da rade pre nešto više od dva meseca, a ideju su doneli iz Turske, gde su nekada i živeli.
"Tamo se veliki deo ishrane bazira na dostavama kuvane hrane. Kako se način života i rada promenio i kod nas, rešili samo da pokušamo s ovim poslom. Sada već imamo stalne mušterije i nemam razloga da se žalim", kaže za "Blic" Djordje.
Pre nego što je restoran počeo s radom profesionalni kuvar im je napravio jelovnik. Danas ga oni prilagodjavaju potrebama mušterija, godišnjem dobu, ali i crkvenom kalendaru. Najčešće mušterije su im poslovni ljudi koji rade u okolnim tržnim centrima, a trenutno se najviše jedu pileći bataci sa šampinjonima i ćufte.
Dejan Arsenovski, vlasnik "slow food" restorana "Moja kuhinja", takodje smatra da je ovo posao budućnosti. Nakon osmomesečnog iskustva, on čak razmišlja i o proširenju posla. Kako je živeo u Pragu i Londonu, tamošnje restorane prilagodio je našim kulinarskim navikama.
"U kreiranju jelovnika imao sam pomoć nutricioniste i kuvara, a koristio sam i razne udžbenike. Poštujem pravila o pripremi zdrave hrane, a kad me mušterije pitaju šta da jedu, pitam ih i čime se bave i koliko su aktivni", kaže vlasnik "Moje kuhinje".
Na početku je uglavnom nudio tradicionalna jela, ali po želji mušterija sve je više ribe, morskih plodova, kao i jela baziranih na povrću. Takodje, po njegovom isukustvu, sve je više i vegetarijanaca, pa uskoro planira da napravi poseban jelovnik samo za njih.
"Najčešće mušterije su mi ljudi srednje klase, a sve je više i poslovnih žena koje kupuju za celu porodicu", kaže Arsenovski.
(MONDO)