Srpski kulinari osvojili su na Medjunarodnom gastronomskom festivalu u Turskoj sredinom decembra ukupno osam medalja, rečeno je na Odboru za ugostiteljstvo i turizam Privredne komore Beograda.

Na takmičenju su, kako je navedeno, učestvovali predstavnici Kulinarske federacije Srbije u saradnji sa Kulinarskom asocijacijom Srbije.

Srbiju je osim nacionalnog tima seniora, na ovom takmičenju prvi put predstavljao i nacionalni juniorski tim, a osvojili su jednu zlatnu, dve srebrne i pet bronzanih medalja, rečeno je na sednici odbora.

Na takmičenju u Istanbulu učestvovali su kulinari iz 17 zemalja sveta, a izmedju ostalih, iz Argentine, Bugarske, Grčke, Italije, Izraela, Egipta, Koreje, Rusije, Kipra, Malte...

Stariji članovi kulinarske reprezentacije Srbije takmičili su se u ekipnoj kategoriji "Nacionalni sto" (u ime Kulinarske federacije Srbije ) i u još četiri individualne kategorije u kojima takmičari nastupaju u ime svog matičnog udruženja - Kulinarske asocijacije Srbije.

U kategoriji "Nacionalni sto" tim Srbije je bio najuspešniji, osvojivši bronzanu medalju za celokupni aranžman - srebrnu medalju za poslastičarsku sekciju, kao i dve bronzane medalje za druge dve sekcije, dok zlatna i srebrna medalja ove godine nisu dodeljene.

Tim Srbije osvojio je zlatnu medalju u kategoriji "Četiri restoranska deserta", pod vodjstvom Zdravka Gavrilovića, koji je bio i vodja tima poslastičara i ujedno osvojio srebrnu medalju u poslastičarskoj sekciji "Nacionalnog stola".

(Tanjug)