Verovanje da bogata i maštovita novogodišnja trpeza znači bogatu i srećnu nastupajuću godinu, važi kod gotovo svih naroda. Medjutim, ne jedu svi isto. Norvežani stavljaju "srećni badem u pirinčani puding, Francuzi jedu palačinke, Italijani lazanju, a Španci groždje.
Proslava Nove godine je jedan od najstarijih običaja kod svih naroda. Neki naučnici tvrde da su prvi počeli da je slave Kinezi, a drugi da su to bili Rimljani ili Germani.
Bez obzira na to ko je "prvi počeo" Novu godinu danas čekaju svi, ali uz različite običaje. Jedni jedu prase, drugi ribu, jedni piju šampanjac, drugi pivo.
U Španiji, na primer, postoji običaj da se u ponoć pojede 12 zrna groždja koji simbolizuju mesece u godini. Ako to učinite naredna godina će vam biti slatka kao groždje. Medjutim ne jedu Španci samo voće, oni na trpezu iznose i morske plodove, jagnjetinu i šampanjac.
U Grčkoj se priprema "vasilopita" - kolač posvećen svecu Vasiliju. U taj kolač se obavezno stavlja novčić i ko ga pronadje sleduje mu sreća tokom cele naredne godine.
Norvežani umesto novčića stavljaju "srećni badem", ali ne u kolač već u pirinčani puding.
Francuzi jedu palačinke, ali ako ste pomislili da je to jedna skromna trpeza varate se. Uz palačinke se obavezno služi guščija pašteta i šampanjac, naravno.
Italijani su zaista skromni. Oni veruju da će naredna godina biti srećna ako se u ponoć najedete lazanja! Medjutim, ako pojedete makarone sreća vas neće pratiti.
Nemci, pored piva, u novogodišnjoj noći piju jedan specifičan punč koji se pravi od crnog vina, ruma, pomorandže, limuna, cimeta i karanfilića. Oni koji su probali ovo piće kažu da je ljuto i da "usta gore".
Rusi jedu kao i Srbi, što ne čudi. Oni veruju da bogata novogodišnja trpeza znači bogatu i srećnu nastupajuću godinu. Tako "braća Rusi" peku prasence, divljač, ali uživaju i u dimljenom lososu i kavijaru. U stara vremena jeo se jedan specifičan "rolat": jedna maslinka se stavljala u ševu, ševa u jerebicu, jarebica u fazana, fazan u prase, a onda se sve zalije votkom!
(MONDO)
Bez obzira na to ko je "prvi počeo" Novu godinu danas čekaju svi, ali uz različite običaje. Jedni jedu prase, drugi ribu, jedni piju šampanjac, drugi pivo.
U Španiji, na primer, postoji običaj da se u ponoć pojede 12 zrna groždja koji simbolizuju mesece u godini. Ako to učinite naredna godina će vam biti slatka kao groždje. Medjutim ne jedu Španci samo voće, oni na trpezu iznose i morske plodove, jagnjetinu i šampanjac.
U Grčkoj se priprema "vasilopita" - kolač posvećen svecu Vasiliju. U taj kolač se obavezno stavlja novčić i ko ga pronadje sleduje mu sreća tokom cele naredne godine.
Norvežani umesto novčića stavljaju "srećni badem", ali ne u kolač već u pirinčani puding.
Francuzi jedu palačinke, ali ako ste pomislili da je to jedna skromna trpeza varate se. Uz palačinke se obavezno služi guščija pašteta i šampanjac, naravno.
Italijani su zaista skromni. Oni veruju da će naredna godina biti srećna ako se u ponoć najedete lazanja! Medjutim, ako pojedete makarone sreća vas neće pratiti.
Nemci, pored piva, u novogodišnjoj noći piju jedan specifičan punč koji se pravi od crnog vina, ruma, pomorandže, limuna, cimeta i karanfilića. Oni koji su probali ovo piće kažu da je ljuto i da "usta gore".
Rusi jedu kao i Srbi, što ne čudi. Oni veruju da bogata novogodišnja trpeza znači bogatu i srećnu nastupajuću godinu. Tako "braća Rusi" peku prasence, divljač, ali uživaju i u dimljenom lososu i kavijaru. U stara vremena jeo se jedan specifičan "rolat": jedna maslinka se stavljala u ševu, ševa u jerebicu, jarebica u fazana, fazan u prase, a onda se sve zalije votkom!
(MONDO)