Na ulicama Tokija jedna japanska firma počela je prodaju jela od mesa kita sa karijem, privlačeći na desetine radoznalaca koje ne brine medjunarodna osuda lova na kitove praktikovanog u Japanu.
Na ulicama Tokija jedna japanska firma počela je prodaju jela od mesa kita sa karijem, privlačeći na desetine radoznalaca koje ne brine medjunarodna osuda lova na kitove praktikovanog u Japanu.
Fima Asian Lunch na čijim se pokretnim štandovima u poslovnim četvrtima Tokija svakog dana proda od 1.000 do 1.500 jela, lansirala je novo jelo od mlevenog mesa kita sa karijem uz koje ide i pirinač, po ceni od 650 do 700 jena (od 4 do 4,5 evra).
Japan svake godine zaobilazi medjunarodni moratorijum koji je na snazi od 1986. godine lovom i do hiljadu kitova u navodno naučne svrhe. Ove godine japanski lovci na kitove nameravaju po prvi put da ulove i 50 grbavih kitova, iako oni spadaju u ugrožene vrste.Fima Asian Lunch na čijim se pokretnim štandovima u poslovnim četvrtima Tokija svakog dana proda od 1.000 do 1.500 jela, lansirala je novo jelo od mlevenog mesa kita sa karijem uz koje ide i pirinač, po ceni od 650 do 700 jena (od 4 do 4,5 evra).
Vlada ove zemlje insistira na tome da je lov na kitove deo japanske kulturne tradicije i pokušava da podstakne mlade generacije da prihvate meso kita u ishrani. Ono je često na meniju školskih kuhinja, ponekad u vidu popularnog hamburgera.
Japanska tradicija nalaže da, pre nego što započnete obrok, u hrani uživate "očima", jer se i jelo i posudje u kojem se služi tretiraju kao prava umetnost. Verovatno je to razlog zbog kojeg je najveći broj stranih turista koji posete ovu zemlju zainteresovan da proba specijalitete lokalne kuninje.
Prema istraživanju čije je rezultate prenela agencija Kjodo, čak 71,2 odsto stranih turista želi da proba suši, sake i druge japanske specijalitete, a kao najbolje iskustvo sa putovanja većina njih navodi, pogadjate, obedovanje.
Turistima su obično najinteresantniji sašimi (sirova riba), suši (rolnice od algi s pirinčem, punjene sirovom ribom), udon (pšenični rezanci) i okonomijaki (palačinke s povrćem), uz koje se služi nacionalno piće sake ili vino od pirinča. Još jedna specifičnost japanske kuhinje je zeleni čaj, koji se obavezno servira nakon obroka.
Meso kita ne možete probati u Beogradu, što je dobro, ali suši, što je još bolje, možete - poslednjih godina otvoreno je nekoliko restorana u kojima se služi ovaj japanski specijalitet!
(Tanjug)