Hleb kakvog je kvaliteta u Srbiji.html

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stil

Kakav hleb jedemo, šta kaže inspekcija

Izvor Tanjug
Izvor Tanjug

Inspekcija je u prethodnih nekoliko meseci kontrolisala više od 700 proizvodnih pogona u pekarama i utvrdila da je hleb dobrog kvaliteta, ali i da pekari ne poštuju sve propise.

Zbog toga  je zabranjen rad u 25 objekata, izjavio je danas načelnik u Sektoru poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede Nenad Vujović.

"Pekarski proizvodi na tržištu su bezbedni i kvalitetni, jer smo utvrdili jako mali procenat zdravstveno neispravnih proizvoda" , rekao je Vujović Tanjugu na sastanku Grupacije proizvođača žita, mlinskih i pekarskih proizvoda i testenina u Privrednoj komori Srbije.

On je kazao da su kontrolom obuhvaćeni pekarski pogoni u Srbiji za koje se sumnjalo da su rizični.

"Potvrdilo se da smo bili u pravu i došli smo do zaključka da se u tim proizvodnim pogonima u velikom broju ne poštuju propisi i zakonske norme. Što se tiče samog prizvoda sve činjenice, na osnovu laboratorijskih analiza, ukazuju da su hleb i proizvodi od brašna bezbedni i da nema toliko nepravilnosti, jer se uglavom odnose na neke manje bitne stvari" , rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, na tržistu imamo zdravstveno ispravnu i kvalitetnu namirnicu, ali sa druge strane, proizovodni pogoni a posebno oni mali neispunjavaju sve norme.

"Mislimo na sisteme bezbednosti HC CP koji nisu uvedeni, govorimo i o higijeni i načinu deklarisanja proizvoda, niti imaju svu dokumentaciju" , naveo je on.

Kako je rekao Vujović, samo tržište je, takođe, dovelo do zatvaranja više od 100 malih pekara pošto ne mogu da ispune sve propisane norme.

Profesor pekarstva Đorđe Psodorov je rekao da to tržište treba što više kontrolisati.

"Raste kvalitet proizvoda i vidimo da prizvođači ne krše svesno propise već to čine iz raznih razloga, jer smo siromašna zemlja" , naveo je on.

Psodorov je kazao da je primetan trend da jedan vlasnik zatvori pekaru a odmah je drugi otvori i da inspekcija mora takve pekare više da kontroliše.

Jedan od glavnih problema je što kod nas ne postoji obaveza pakovanja hleba, pa se dešava da se ta namirnica nekada dostavlja i taksijem i drugim neodgovarajućim vozilima.

"Ipak, polako se suzbija crno tržište, a brašno i aditivi se nabavljaju od proverenih proizvođača. Na primer, kontrola je pokazala i da nema velikih problema u kvalitetu i da se ne krade na masi hleba", dodao je Psodorov.

Tagovi

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serbia forever

Jedemo kakav imamo!

aca

pun aditiva radio sam 5 godina kod slovenca u pekari tvojih 5 minuta......

lilika

Najbolje je da sami pravite hleb. Pravim sebi hleb dva puta nedeljno jer ga vrlo malo jedem. Bar znam da nema aditiva i ostalih emulgatora kojih ima u hlebu iz prodavnice.

loader