Šef kuhinje hotela Hyatt iz Soluna, Dimou Apostolos, otkrio nam je tajnu grčke kuhinje, kao i recept za tradicionalnu grčku salatu.
Kombinacija povoljne klime i geografskog položaja Grčkoj od davnina obezbedjuje izvore kvalitetne hrane. Jela su jednostavna, a ipak bogata ukusima, zasnovana na svežem sezonskom voću i povrću, začinima i najboljem maslinovom ulju na svetu.
U hotelu Hyatt Regency u Beogradu do 14. marta traje "Grčka kulinarska promocija". Autentična predjela i poslastice predstavlja šef kuhinje hotela Hyatt iz Soluna, gospodin Dimou Apostolos, koji je čitaocima MONDA otkrio tajnu grčke kuhinje, kao i recept za savršenu letnju salatu.
"U grčkoj kuhinji ogledaju se mediteranski duh i kultura. Osnovni sastojci većine naših jela su maslinovo ulje i paradajz. Grčka nije previše bogata zemlja, tako da smo morali da izvučemo maksimum iz onoga što nam je priroda dala", rekao je Apostolos.
"Sve mediteranske kuhinje su slične, zasnovane na plavom patlidžanu, maslinovom ulju i maslinama. Grci su u to uvrstili i fetu, sir koji je obično prva asocijacija na našu zemlju kada je o hrani reč. Medjutim, u svakom delu Grčke proizvode se lokalni sirevi specifičnih ukusa na koje je uticala mikroklima, vegetacija i tradicionalni način sirenja specifičan za svaku zajednicu." U hotelu Hyatt Regency u Beogradu do 14. marta traje "Grčka kulinarska promocija". Autentična predjela i poslastice predstavlja šef kuhinje hotela Hyatt iz Soluna, gospodin Dimou Apostolos, koji je čitaocima MONDA otkrio tajnu grčke kuhinje, kao i recept za savršenu letnju salatu.
"U grčkoj kuhinji ogledaju se mediteranski duh i kultura. Osnovni sastojci većine naših jela su maslinovo ulje i paradajz. Grčka nije previše bogata zemlja, tako da smo morali da izvučemo maksimum iz onoga što nam je priroda dala", rekao je Apostolos.
Začini i maslinovo ulje su čudotvorni
Ipak, nije sve baš tako jednostavno kao što izgleda na prvi pogled...
"Začini su ono što pravi razliku - origano možete naći u gotovo svakom jelu, makar u tragovima, a pored njega, dosta se koriste i ruzmarin, anis, bosiljak i karanfilić koji savršeno uspevaju širom Grčke", otkrio nam je Apostolos.
Maslinovo ulje, za koje će vam svaki Grk reći da je "najbolje na svetu", je neizostavan deo obroka. Koliko je za Grke ova biljka važna najbolje ilustruje činjenica da je glavni grad Grčke, Atina, posvećen boginji koja je, prema predanju, Grke darivala maslinom.
"Uz dodatak već pomenutog začinskog bilja, maslinovo ulje je 'čudotvorni' sastojak koji grčkoj kuhinji daje specifičan, prepoznatljivi ukus koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim", kaže Apostolos.
"Caka" za tradicionalnu grčku salatu
Salate grčke kuhinje prate godišnja doba, a Apostolos posebno preporučuje letnju salata za koju kaže da je mogu napraviti i kuvari amateri: "Tradicionalna grčka salata pravi se jednostavno i brzo, a sve sastojke možete bez imalo muke naći i u Srbiji. Osim u odličnoj kombinaciji različitih ukusa, uživaćete i u intenzivnim bojama svežeg povrća - ova salata, naime, veoma lepo i izgleda", kaže kuvar i diktira sastojke potrebne za četiri osobe:
- tri paradajza
- dva krastavca
- jedna zelena paprika
- 100 grama crnih maslina
- jedan crni luk
- 100 grama feta sira
- pet grama origana
- jedan decilitar maslinovog ulja.
Paradajz isecite na kockice srednje veličine, krastavac oljuštite i isecite na kolutove. Fetu isecite na kockice, takodje srednje veličine, tako da se ne drobe. Luk se seče na tanke šnite, a paprika na kocke ili kolutove, u zavisnosti od toga koliko je krupna.
Medjutim, i za ovako jednostavno jelo, pravi majstor ima "caku": "Tajna dobre grčke salate je da se sastojci ne mešaju. Morate biti nežni, srce paradajza treba da ostane tamo gde mu je i mesto - u paradajzu, a feta ne sme da se izmrvi."
Dakle, paradajz ide na samo dno posude, slede krastavac, crni luk, masline, paprike. Feta, koja je prethodno marinirana sa origanom oprezno se dodaje na kraju, na sam vrh, tako da kockice ostanu neoštećene, a zatim se sve prelije maslinovim uljem.
"I, nemojte da vas povuče navika, ni slučajno ne mešajte grčku salatu!", upozorava šef kuhinje hotela Hyatt iz Soluna.
(tekst Zora Mileusnić, foto Vela Veljković - MONDO)