Da biste izmrvili, piškote, dvopek ili keks sipajte u kesicu za zamrzivač. Dobro je zatvorite i pređite oklagijom preko nje. Sve će biti fino izmrvljeno, a mrvice neće leteti svuda naokolo.
Da biste izmrvili, piškote, dvopek ili keks sipajte u kesicu za zamrzivač. Dobro je zatvorite i pređite oklagijom preko nje. Sve će biti fino izmrvljeno, a mrvice neće leteti svuda naokolo.
Najuobičajenija provera pečenosti mućenog testa je štapićem - zabodite drveni štapić u debele delove testa. Ukoliko je štapić suv i na njemu nema testa, kolač je pečen.
Biskvit je pečen, kada više nije vlažan na dodir, a korica je mekana i poput vate. Blagim pritiskom prstiju ne ostaje otisak i elastična površina se vraća na gore. Predugo pečeni biskvit više nije elastičan, već je suv i čvrst.
Keksići su pečeni, kada im površina dobije žućkastu ili zlatnosmeđu boju. Kod kvasnih testa ili testa od sira i ulja donja strana treba da dobije blagu smeđu boju i treba da bude suva. Kako biste to proverili, kolač pažljivo podignite širokim nožem.
Ukoliko čokoladu treba da izrendate ili istružete, najbolje je da je prethodno stavite u frižider. Dobro ohlađena je lakša za rendanje ili struganje strugačem.
Ukoliko vam je potrebno samo nekoliko kapi limunovog soka, na uskoj strani probodite viljuškom i iscedite sok. Limun možete potom da čuvate u frižideru do sledeće upotrebe.
Za fil sa maslacem svi sastojci moraju da imaju istu temperaturu (sobnu temperaturu). To znači: maslac ne treba da se koristi direktno iz frižidera, već ga treba ranije izvaditi. Puding mora da bude dobro ohlađen, ali ne sme da stoji hladan u frižideru. Na taj način maslac prilikom dodavanja u puding ne može da užegne niti da postane tečan.
(MONDO/Dr.Oetker)
Najuobičajenija provera pečenosti mućenog testa je štapićem - zabodite drveni štapić u debele delove testa. Ukoliko je štapić suv i na njemu nema testa, kolač je pečen.
Biskvit je pečen, kada više nije vlažan na dodir, a korica je mekana i poput vate. Blagim pritiskom prstiju ne ostaje otisak i elastična površina se vraća na gore. Predugo pečeni biskvit više nije elastičan, već je suv i čvrst.
Keksići su pečeni, kada im površina dobije žućkastu ili zlatnosmeđu boju. Kod kvasnih testa ili testa od sira i ulja donja strana treba da dobije blagu smeđu boju i treba da bude suva. Kako biste to proverili, kolač pažljivo podignite širokim nožem.
Ukoliko čokoladu treba da izrendate ili istružete, najbolje je da je prethodno stavite u frižider. Dobro ohlađena je lakša za rendanje ili struganje strugačem.
Ukoliko vam je potrebno samo nekoliko kapi limunovog soka, na uskoj strani probodite viljuškom i iscedite sok. Limun možete potom da čuvate u frižideru do sledeće upotrebe.
Za fil sa maslacem svi sastojci moraju da imaju istu temperaturu (sobnu temperaturu). To znači: maslac ne treba da se koristi direktno iz frižidera, već ga treba ranije izvaditi. Puding mora da bude dobro ohlađen, ali ne sme da stoji hladan u frižideru. Na taj način maslac prilikom dodavanja u puding ne može da užegne niti da postane tečan.
(MONDO/Dr.Oetker)